Fonduri europene: PE adoptă textul de lege care prevede extinderea regulii n+3 cu un an pentru România

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri raportul eurodeputatului ceh Oldrich Vlasák care prevede extinderea cu un an a regulii 'n+3' pentru România şi Slovacia cu o largă majoritate, de 596 de voturi. Textul va permite prelungirea cu un an a perioadei în care cele două ţări pot cheltui fondurile alocate pentru 2011 şi 2012 pentru a evita dezangajarea acestora.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 13:01
Fonduri europene: PE adoptă textul de lege care prevede extinderea regulii n+3 cu un an pentru România

Raportul eurodeputatului Oldrich Vlasák din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din PE reprezintă practic ultima fază a unui proces care a început cu includerea în acordul obţinut în Consiliul European din 8 februarie 2013, privind bugetul multianual al UE, a unui articol prin care Comisia Europeană este invitată să examineze soluţiile practice pentru a reduce riscul dezangajărilor automate de fonduri pentru România şi Slovacia din pachetele naţionale 2007-2013, inclusiv prin modificarea regulamentului (CE) nr. 1083/2006, textul de lege care reglementează alocările în cadrul politicii de coeziune.

CE a venit cu o propunere în acest sens la 21 mai acest an, solicitând extinderea ‘n+3’ dincolo de 2013, când aceasta nu s-ar mai fi aplicat, pentru ca România şi Slovacia să aibă mai mult timp pentru a solicita şi cheltui bani din fondurile UE, evitând astfel dezangajările.

În propunerea sa către PE şi Consiliu, executivul comunitar propune o derogare de la regulamentul nr. 1083/2006 pentru statele membre ale căror fonduri alocate în cadrul politicii de coeziune în perioada de programare 2014-2020 sunt limitate la 110% în termeni reali în perioada 2007-2013, în sensul prelungirii cu an a perioadei de cheltuire a banilor UE pentru 2011 şi 2012.

Astfel, dezangajarea automată a angajamentelor pentru 2011 nu se va face la sfârşitul anului 2013, ci la sfârşitul anului 2014, iar dezangajarea automată pentru 2012 nu se va face la sfârşitul anului 2014, ci la sfârşitul anului 2015. Data finală pentru eligibilitatea cheltuielilor aferente perioadei de programare rămâne neschimbată, şi anume 31 decembrie 2015.

Propunerea privind extinderea regulii ‘n+3’ pentru România şi Slovacia a trecut ultimul hop la sfârşitul lunii septembrie, când textul legislativ a fost adoptat în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a PE, într-o formă foarte asemănătoare cu cea propusă de CE, după ce mai multe amendamente ale raportorului Oldrich Vlasák care riscau să blocheze negocierile cu Consiliul au fost respinse.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu afirma la momentul respectiv că raportorul, Oldrich Vlasák, propunea practic ca orice stat membru să poată beneficia de extinderea perioadei de doi ani pentru angajarea fondurilor UE, fapt care a fost împiedicat prin mobilizarea tuturor eurodeputaţilor români.

De altfel, Comisia pentru bugete a propus ca extinderea regulii ‘n+3’ să poată fi accesibilă tuturor statelor membre, dar amendamentele în acest sens au fost respinse la votul de plen de miercuri. Eurodeputatul Oldrich Vlasák a declarat şi el că şi-a făcut datoria ca raportor în acest dosar, dar că nu este de acord cu conţinutul rezoluţiei supuse la vot, din cauza faptului că nu toate statele membre pot avea acces la măsurile privind ameliorarea absorbţiei şi evitarea dezangajărilor de fonduri UE.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...