Bursa a încheiat în stagnare, pe un rulaj care cu greu a depăşit 20 milioane lei

Cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că bursa a stagnat, iar lichiditatea a depăşit cu greu la 20 milioane lei, însă brokerii cred că acest scenariu confirmă trendul ascendent pe care este piaţa.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 15:24
Bursa a încheiat în stagnare, pe un rulaj care cu greu a depăşit 20 milioane lei

Majoritatea tranzacţiilor au fost realizate încă de la deschidere la preţuri în apropiate de ultimele cotaţii de marţi, în condiţiile în care puţini investitori au fost activi la tranzacţionare.

„Se pare că piaţa a luat o pauză astăzi (miercuri – n.r.), una normală zic eu, deoarece sunt convins că vor mai urma zile cu volume mari. Prin evoluţia din zilele anterioare, dar şi ceea ce va urma, piaţa se pregăteşte de un nou an financiar şi, de ce nu, dividende pe măsura anului ce urmează să se încheie. Nu trebuie să ne sperie o zi cu volume mici. Astfel de zile confirmă trendul început anterior. Din punct de vedere statistic, luna decembrie se prezintă ca o lună slabă din punctul de vedere al volumelor, ceea ce mă face să cred că până la sfârşitul anului vom asista la volume mai mici, dar, posibil, şi la volatilitate ridicată. În privinţa direcţiei, până acum trendul este unul pozitiv şi cred că s-ar putea păstra până la sfârşitul acestui an”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,14%.

Indicele extins BET-XT a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,29% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro), cu 44% sub rulajul de marţi, de 36 milioane lei (8,1 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care două deal-uri de 1,7 milioane lei), Romgaz (3,2 milioane lei) şi SIF Oltenia (aproape 2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,31%, la 0,8105 lei, după ce în prima parte a şedinţei precedente au atins un nou maxim istoric, de 0,817 lei.

„Pe măsură ce se apropie ziua de vineri, când va avea loc AGA, volumele de acţiuni Fondul Proprietatea scad, însă cred că vor reveni după publicarea hotărârilor luate în AGA. Ce se va decide în AGA va determina direcţia preţului acţiunii FP în perioada imediat următoare”, a afirmat brokerul de la Estinvest.

Printre cele mai importante subiecte înscrise pe ordinea de zi a AGA programată vineri la Fondul Proprietatea se regăsesc prelungirea de principiu a mandatului Franklin Templeton ca administrator al FP, scăderea capitalului social şi distribuirea banilor către acţionari (676,9 milioane lei), un nou program de răscumpărare de acţiuni şi câteva criterii de performanţă pe care administratorul Fondului trebuie să le îndeplinească. Mandatul Franklin Templeton expiră în 30 septembrie 2014

Titlurile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 1%, la 0,4545 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 1%, la 1,757 lei.

Totodată, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,29%, la 34,55 lei. Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,33%, la 10,54 dolari (34,64 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 93.595 de acţiuni Romgaz, iar la închiderea pieţei principale de la BVB, pe bursa de la Londra erau rulate 99.854 certificate de depozit Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz. Operaţiunile de la Londra au cumulat până la momentul respectiv cu puţin peste 1 milion de dolari (3,4 milioane lei).

Cotaţia acţiunilor Romgaz de la BVB este cu 15,16% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,73% şi, respectiv, cu 21,23% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

„Cei care au vrut să marcheze profitul (obţinut ca diferenţă între preţul la care au cumpărat în ofertă şi preţul de la bursă – n.r.) pe acţiunile Romgaz au făcut-o până acum, astfel că nu mai există presiune la vânzare. Pe de altă parte, cumpărătorii au acţionat intens încă din primele zile de tranzacţionare, iar pe parcurs cererea s-a mai temperat, astfel că astăzi am asistat la o piaţă într-un oarecare echilibru de forţe de ambele părţi. Acţiunile Romgaz s-ar putea transforma în timp într-o investiţie «gold» într-un portofoliu de client”, a afirmat Murgoci.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat semnificativ, cu 13,32%, pentru a doua zi consecutiv, şi au ajuns la preţul de 0,2969 lei, fiind în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Investitorii au transferat miercuri acţiuni Impact de aproape 119.000 de lei.

Cel mai mare acţionar al Impact, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a cumpărat marţi aproape jumătate din acţiunile tranzacţionate pe piaţa principală, plătind pentru pachetul respectiv aproape 39.000 de lei, la un preţ cu 8% peste cotaţia de vineri.

Preţul de miercuri este cu 23,71% peste ultima cotaţie de vineri, ceea ce la nivelul capitalizării înseamnă un plus de 11,2 milioane lei (2,5 milioane euro). La finalul şedinţei de miercuri, capitalizarea bursieră a Impact a fost de 58,7 milioane lei (13,2 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 300.000 de lei, faţă de 8,6 milioane lei în şedinţa precedentă.

Peste 95% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferuri prin care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Romanian Equity Partners Cooperatief au vândut pentru 36,32% din acţiunile Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Acţiunile au fost cumpărate de Argus Constanţa (UARG), companie controlată de SIF Oltenia. Prin aceste tranzacţii, participaţia Argus a urcat la 95,14% din acţiunile Comcereal Tulcea, faţă de 58,82% anterior transferurilor de marţi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,4%, investitorii aşteptând minuta şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale şi datele privind vânzările retail şi piaţa proprietăţilor rezidenţiale din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
Estul Statelor Unite, lovit de o furtună de zăpadă
O periculoasă furtună de iarnă a lovit duminică Statele Unite, unde milioane de locuitori din jumătatea estică a ţării sunt ameninţaţi de viscol, iar în unele localităţi sunt aşteptate,......
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto ...
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...