Consiliul Uniunii Europene a decis suplimentarea ajutorului acordat Republicii Moldova până la 295 de milioane de euro

Consiliul Uniunii Europene a decis marţi majorarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova la 295 de milioane de euro, sumă aproape dublă faţă de ajutorul decis în urmă cu un an, arată un comunicat de la Bruxelles, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 30 mai 2023, 19:20
Consiliul Uniunii Europene a decis suplimentarea ajutorului acordat Republicii Moldova până la 295 de milioane de euro

În aprilie 2022, Consiliul adoptase o reglementare care permitea alocarea pentru Republica Moldova a unor fonduri europene de 150 de milioane de euro.

Asistenţa macro-financiară a UE urmăreşte să susţină stabilizarea economică şi reformele structurale din Republica Moldova prin suplimentarea resurselor disponibile conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.

În calitate de reprezentantă a Suediei – ţară care asigură semestrul acesta preşedinţia UE – ministru de finanţe Elisabeth Svantesson a declarat: „Republica Moldova poate conta în continuare pe UE. Vom continua să sprijinim Republica Moldova, inclusiv financiar. Având în vedere circumstanţele actuale, este corespunzător să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziţia Republicii Moldova”.

Din totalul maxim de 295 de milioane de euro, 220 de milioane de euro vor fi acordate ca împrumuturi şi până la 75 de milioane sub formă de credite nerambursabile. Fondurile vor contribui la acoperirea necesarului pentru balanţa de plăţi a Republicii Moldova, identificat în programul FMI.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are efecte negative importante asupra economiei Republicii Moldova. Având în vedere deficitul de finanţare rezidual din balanţa de plăţi a acestei ţări pe anul 2023, care depăşeşte resursele furnizate de FMI şi alte instituţii multilaterale, Consiliul a considerat necesar să majoreze asistenţa macro-financiară. În condiţiile actuale excepţionale, Consiliul consideră că aceasta este o reacţie adecvată la solicitarea de ajutor pentru stabilizarea economică a Republicii Moldova, alături de programul FMI.

Decizia Consiliului va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Din iunie 2022, Republica Moldova are statutul de candidată la Uniunea Europeană, însă a beneficiat de asistenţă financiară din partea Uniunii şi anterior, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate. UE ajută Republica Moldova în parale cu programul FMI din 20 decembrie 2021, conform înţelegerii privind Facilitatea de Credit Extinsă. Având în vedere efectele războiului din Ucraina, şi FMI a crescut volumul asistenţei financiare pentru Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...