„Am aplicat pentru finanţarea acestui proiect anul trecut, în plină criză energetică. Datele pe care am fundamentat activităţile arătau că România are un grad redus de eficienţă în utilizarea resurselor de energie: o treime din gospodării în sărăcie energetică, aproximativ 77% din suprafaţa totală a fondului de clădiri trebuie renovată până în 2050, iar reţeaua de distribuţie trebuie modelată astfel încât să poată integra eficient valul de prosumatori şi producători din surse regenerabile. Alături de initiaţive publice, de un cadru legislativ coerent, de o bună coordonare şi corelare a programelor care încurajează producţia de energie verde cu investiţiile necesare reţelelor pentru integrarea eficientă a acestora, este nevoie şi de o modificare de comportament în viaţa de zi cu zi. Asocierea economiei la energie cu raţionalizarea poate fi diminuată cu o bună şi corectă informare a consumatorilor asupra soluţiilor de eliminare a risipei de energie fără a renunţa la confort”, a afirmat Dărăban.
Proiectul este implementat de ACUE în parteneriat cu Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) şi are ca obiectiv pregătirea unui public cât mai larg pentru a adopta cele mai bune soluţii care asigură confortul energetic, dar cu un consum mai mic de resurse.
„Este o realitate că ţări europene care totalizează 80% din totalul consumului european de gaz natural în sectorul rezidenţial au decis deja să interzică utilizarea gazului natural în noile clădiri, dacă noile clădiri nu sunt conectate la un sistem centralizat de furnizare a căldurii. Este o realitate că anul trecut s-au vândut şi instalat în Europa peste 3 milioane de pompe de căldură. Este o realitate demonstrată că locuinţele bine izolate termic pot utiliza doar o treime din energia utilizată de cele care nu sunt izolate, cu un efect major pe facturile plătite de oameni. Este o realitate că avem nevoie să instalăm mult mai multe contoare inteligente. În general, îmbunătăţirea cunoştinţelor de management al energiei la care proiectul nostru îşi propune să contribuie reprezintă fundaţia pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice”, a menţionat Răzvan Nicolescu, preşedintele AECCSC.
Potrivit datelor oficiale, în fiecare an, doar 1% din fondul de clădiri existent este supus renovărilor energetice. Pe acest fond, România se înscrie în această statistică, unde opt din zece clădiri au nevoie de reabilitare termică, fiind construite înainte de 1980, iar aproximativ 1,3% din totalul blocurilor sunt renovate anual. De asemenea, clădirile publice sunt responsabile de aproximativ 40% din consumul de energie înregistrat la nivel naţional.
În plus, Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că, anul trecut, consumatorii din România au redus cu 9,3% consumul de energie electrică. În acelaşi timp, conform Romgaz, consumul de gaze naturale s-a diminuat 16%, în aceeaşi perioadă.
ACUE a lansat, miercuri, alături de AECCSC, proiectul „Eficienţă Energetică în case inteligente, clădiri inteligente şi reţele inteligente”, finanţat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
Federaţia a început derularea proiectului „Eficienţă energetică în case inteligente, clădiri inteligente şi reţele inteligente”, co-finanţat în cadrul Programului de Energie în România – Innovation Norway, SGS 4 Training and awareness raising, conform contractului nr. 2022/346702 încheiat cu Innovation Norway în data de 22 martie 2023.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 222.000 de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă valorează 199.800 de euro. Termenul-limită de implementare a proiectului este 31 decembrie 2023.
Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de informare a diferitelor categorii de actori, cu privire la trei piloni: cum poate fi crescută eficienţa energetică în locuinţe?; cum poate fi îmbunătăţită eficienţa energetică a clădirilor din sectorul public?; cum pot fi dezvoltate sisteme durabile de distribuţie a energiei care să integreze sursele regenerabile de energie?
Federaţie patronală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, ACUE reprezintă interesele a 23 de companii din sectorul energetic, cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investiţiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 a depăşit valoarea de 13,5 miliarde de lei.
AECCSC este o organizaţie care îşi propune să ajute la o tranziţie regională inteligentă către o economie sustenabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător.