„De Ziua Copilului, am aruncat o privire asupra modului în care companiile preferate de copiii noştri – producătorii de jucării şi jocuri – se descurcă pe pieţele bursiere. Producătorii de jucării trebuie să se confrunte cu efectele inflaţiei ridicate şi ale creşterii costurilor. În primul trimestru al acestui an, vânzările Barbie au scăzut cu până la 40%. Vânzările de arme Nerf, Play-Doh şi Peppa Pig, printre altele, au scăzut şi ele. Jocul video ‘The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom’ de la Nintendo şi, respectiv, jocul de carduri de colecţie ‘Magic: The Gathering’ al Hasbro se vând însă bine. Pe bursele de valori din lume găsim multe companii producătoare de jucării şi alte produse îndrăgite de copiii noştri. Vom cumpăra multe dintre aceste articole pentru a le oferi cadou de Ziua Copilului”, se arată în analiza realizată de analistul eToro, Pawel Majtkowski, scrie Agerpres.
O primă companie analizată este cea mai cunoscută companie de jucării – Lego. Compania a fost înfiinţată în 1932 în Danemarca şi produce piese în forma actuală din 1958. De asemenea, este co-manager al parcurilor tematice Legoland.
„Cu toate acestea, Lego nu este o companie listată pe burse, aşa că nu avem posibilitatea de a investi şi de a participa la creşterea valorii sale. Cu toate acestea, putem găsi multe alte alternative interesante pe piaţă. Una dintre ele este Mattel – producătorul legendarelor păpuşi Barbie. Acţiunile companiei au scăzut cu 21% în ultimul an. Preţul record al acţiunilor companiei a fost înregistrat în urmă cu un deceniu, astăzi acţiunile fiind evaluate cu aproape 60% mai puţin. Compania a raportat o scădere a vânzărilor cu 21% în primul trimestru al acestui an, ceea ce a dus la o pierdere de 24 de cenţi pe acţiune. Compania are probleme cu creşterea costurilor din cauza inflaţiei, precum şi cu o scădere a comenzilor”, spune analistul.
Conform acestuia, compania a fost nevoită să crească preţurile produselor sale turnate din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi a costurilor cu forţa de muncă în ultimul an.
Rezultatele din primul trimestru au fost puternic afectate de stocurile mari ale marilor magazine, care au fost suplimentate cu doar un an în urmă. În ceea ce priveşte principalele linii de produse, vânzările Barbie au scăzut cu 40%, în timp ce vânzările de jucării Hot Wheels au crescut cu 1%.
În ciuda pierderilor din primul trimestru şi a previziunilor similare pentru T2, compania vizează un profit pe acţiune pentru întregul an 2023 de 1,17 dolari (faţă de 1,25 dolari în 2022).
„Nici Hasbro – un alt mare producător de jucării şi jocuri – nu poate considera anul trecut un succes. Acţiunile companiei au pierdut aproape 28% în ultimele 12 luni, în timp ce în ultimul deceniu au câştigat la fel de mult (28%). Compania valorează astăzi aproximativ jumătate din valoarea pe care o avea la apogeu, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. În primul trimestru, compania a raportat o pierdere de 16 cenţi pe acţiune. Pe de altă parte, însă, compania a raportat o creştere a cererii de jocuri digitale, în timp ce interesul consumatorilor pentru jucăriile tradiţionale a scăzut. După o creştere mare a vânzărilor în timpul pandemiei, compania raportează acum scăderi ale vânzărilor de jucării legate de faptul că oamenii îşi restricţionează cheltuielile. Vânzările de arme de jucărie Nerf, prăjituri de plastilină Play-Doh şi jucării Peppa Pig, printre altele, au scăzut. Cu toate acestea, veniturile din vânzările jocului de cărţi de colecţie ‘Magic: The Gathering’ au crescut cu până la 16%”, relevă analiza.
Piaţa bull de pe bursa japoneză nu ocoleşte Nintendo – un cunoscut producător de jocuri şi console. În ultimele 12 luni, preţul acţiunilor companiei a crescut cu 4 procente, în timp ce în ultimul deceniu a obţinut o creştere spectaculoasă de 472 de procente. Cu toate acestea, compania se confruntă cu scăderea vânzărilor, plănuind să vândă 15 milioane de console Switch în anul fiscal care se va încheia în martie 2024, faţă de aproape 18 milioane cu un an înainte.
Compania a câştigat 3,73 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în martie 2023, în scădere cu 15% faţă de anul precedent. Conducerea estimează că profiturile vor scădea cu 11% anul acesta.
eToro este o platformă de trading şi investiţii fondată în 2007, şi care permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto, cu peste 31 milioane de utilizatori înregistraţi.