Bursa a scăzut cu 0,4% în prima parte a zilei, pe un rulaj asigurat din nou de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,44% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, SIF Oltenia şi Erste.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 12:06
Bursa a scăzut cu 0,4% în prima parte a zilei, pe un rulaj asigurat din nou de câteva acţiuni

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute de tranzacţionare, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

La mijlocul şedinţei, transferuri de peste 500.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de acţiunile Fondului Proprietatea (4,4 milioane lei), OMV Petrom (4,6 milioane lei, din care două deal-uri de 3,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,1 milioane lei, din care un deal de 2,2 milioane lei) şi Erste (1,7 milioane lei).

Cele patru acţiuni au asigurat, astfel, peste 80% din lichiditatea pieţei, de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro). Rulajul este, totuşi, cu 73% peste valoarea tranzacţiilor din prima parte a zilei anterioare, de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

În prima parte a şedinţei de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,42% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,53%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,41%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,19% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,8%, la 0,804 lei, iar în cadrul unor tranzacţii preţul a coborât chiar până la pragul de 0,8 lei/acţiune.

Titlurile Romgaz (SNG) au urmat linia pieţei şi au scăzut cu 0,2%, la 34,48 lei, pe un rulaj de doar 231.000 de lei. În acelaşi timp, pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 1,04%, la 10,66 dolari (35,29 lei).

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 6.686 acţiuni Romgaz, iar pe bursa de la Londra au fost rulate 5.669 certificate de depozit Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz. Operaţiunile de la Londra au cumulat aproape 61.000 de dolari (202.000 de lei).

Cotaţia acţiunilor Romgaz de la BVB este cu 14,93% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,5% şi, respectiv, cu aproape 21% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu aproximativ 0,4%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Pieţele au deschis ziua în scădere după datele sub estimări privind industria prelucrătoare din China şi publicarea minutei şedinţei de politică monetară din luna octombrie a Rezervei Federale a SUA, care a indicat că programul de achiziţii de obligaţiuni ar putea fi redus în următoarele luni.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...