Într-un comunicat publicat joi, Trezoreria SUA a informat că până acum a vândut 70,2 milioane acţiuni ordinare GM, urmând ca restul de 31,1 milioane acţiuni (aproximativ 2% din titlurile GM) să fie vândute până la data de 31 decembrie 2013.
De asemenea, Trezoreria a informat că până acum a recuperat 38,4 miliarde din cele 49,5 miliarde de dolari injectate în 2009 de statul american pentru salvarea de la faliment a GM. Pe baza preţului înregistrat în prezent de titlurile GM (37,69 dolari per acţiune) Trezoreria SUA ar urma să strângă alte 1,2 miliarde de dolari din vânzarea acţiunilor pe care le deţine la grupul auto, ceea ce ar duce suma totală recuperată la 39,6 miliarde de dolari.
‘Dacă nu am fi acţionat pentru a sprijini industria auto, costurile pentru ţară ar fi fost mult mai mari în termeni de locuri de muncă pierdute, taxe pierdute, diminuarea producţiei economice şi alte consecinţe’, a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Tim Bowler.
În cadrul programului Tarp (‘Trouble Asset Relief Program’), statul american a injectat 49,5 miliarde de dolari în GM, bani pentru care a primit o participaţie de aproximativ 60% din acţiunile celui mai mare constructor auto american şi numărul doi la nivel mondial, care în 2009 era în pragul falimentului.
Analiştii consideră că ieşirea completă a Trezoreriei din acţionariatul GM va ridica stigmatul de ‘Government Motors’ care planează în prezent asupra constructorului auto. În plus, compania va putea, din nou, să plătească dividende, şi de asemenea să ofere recompense mai mari pentru directorii săi.
De la ieşirea de sub protecţia legii falimentului în 2009, GM a fost profitabilă timp de 15 trimestre consecutive, generând profituri cumulate în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari de pe urma lansării de noi produse şi a vânzărilor crescute pe pieţele din America de Nord şi China.