Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane

Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platformă din lume de tranzacționare a valutelor cripto, a anunțat vineri că renunță la depozitele sale în dolari, în timp ce platforma de tranzacționare Robinhood Markets (HOOD.O) a declarat că retrage anumite jetoane (tokenuri) cripto ce au legătură cu Binance, după ce Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din SUA (SEC) și-a intensificat acțiunile împotriva pieței cripto.
Ion Dobreanu - sâm, 10 iun. 2023, 11:28
Binance.US își suspendă depozitele în dolari, în urma anchetei declanșate împotriva sa de autoritățile americane

Compania Binance.US, presupusul partener independent de pe teritoriul american al Binance, a anunțat printr-o postare pe Twitter că își informează clienții că partenerii săi bancari se pregătesc să înceapă oprirea retragerilor de dolari din data de 13 iunie, după ce SEC a cerut unei instanțe să-i înghețe activele. Clienții companiei au timp astfel doar până marți să-și retragă dolarii, transmite Reuters.

Această anchetă este cea mai recentă lovitură pe care o primește cea mai mare firmă de tranzacționare de criptomonede din lume și ridică întrebări cu privire la posibilitatea supraviețuirii sale în SUA după ancheta SEC, instituția americană acuzând companie că și-a manipulat volumele de tranzacționare și că s-a folosit de activele clienților în diverse scheme financiare. Binance neagă toate aceste acuzații.

„Acest lucru este foarte grav pentru Binance.US”, a declarat Clara Medalie, director de cercetare la Kaiko, un furnizor de date privind activele digitale.

„Incapacitatea Binance.US de a oferi servicii de tranzacționare în dolari într-o regiune în care platforma de tranzacționare a fost special construită pentru a opera astfel de tranzacții este o amenințare existențială.”

Tot vineri, platforma de tranzacționare Robinhood a anunțat că va elimina trei jetoane cripto de pe platforma sa pe care SEC le-a identificat drept valori mobiliare în procesul său împotriva Binance.

SEC a dat în judecată Binance, pe CEO-ul și fondatorul său Changpeng Zhao (foto), și operațiunea Binance.US, luni, formulând 13 acuzații potrivit cărora Binance ar fi implicată într-o schemă complexă de înșelăciune, că ar fi umflat artificial volumele de tranzacționare și că a deturnat fondurile clienților. Binance și Zhao sunt acuzați că de fapt controlau în secret entitatea americană în timp ce pretindeau public că aceasta este independentă.

Binance nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. A spus că își va apăra platforma puternic, susținând că SEC are o capacitate limitată de acțiune în condițiile în care Binance nu este o firmă americană.

Într-un dosar depus ulterior în ziua de marți, SEC a cerut unei instanțe federale să înghețe activele Binance din SUA, inclusiv pe cele ale clienților săi care însumează peste 2,2 miliarde de dolari deținute în criptomonede și aproximativ 377 de milioane de dolari în conturi bancare în dolari americani, potrivit agenției. SEC s-a arătat îngrijorată că firma ar putea muta aceste fonduri în străinătate. Binance.US a calificat acțiunea drept nejustificată.

Joi, Binance.US a declarat că acțiunea SEC a creat dificultăți pentru furnizorii săi de servicii financiare și că bursa nu va mai accepta depozite în dolari ca parte a planurilor sale de a face tranzacții doar între monede cripto.

Începând cu ora 12 p.m. Vineri, EDT (1600 GMT), investitorii au atras peste 31 de milioane de dolari din Binance.US în ultimele 24 de ore, potrivit companiei de date Nansen.

BAM Trading, operatorul Binance.US, deține fondurile clienților la Axos Bank, cu sediul în California, potrivit unei scrisori a avocaților BAM Trading către SEC din 26 mai, care a fost făcută publică de SEC marți.

Axos nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor, argumentând că acesta va......
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...