„Nu putem închide uşa diplomaţiei şi nu putem exclude în mod automat soluţiile paşnice la problemele mondiale”, a asigurat preşedintele american, evocând în timpul unui discurs la San Francisco acordul interimar încheiat cu Republica islamică sâmbătă la Geneva, criticat de numeroşi adversari republicani.
„Când eram candidat la preşedinţie pentru prima dată, am spus că a venit timpul unei noi ere a leadershipului american, că este nevoie să întoarcem pagina după un deceniu de războaie”, a amintit Obama, la începutul unei intervenţii consacrată şi reformei imigraţiei susţinută de acesta.
„Cred în ceea ce preşedintele Kennedy a spus odată «Nu negociem pentru că ne este teamă, însă nu ne este niciodată teamă să negociem»”, a continuat el.
„Această diplomaţie, susţinută de sancţiunile fără precedent impuse Iranului, au adus progresul realizat în decursul acestui weekend”, a apreciat liderul american. „În decursul lunilor următoare, vom continua eforturile diplomatice cu scopul de a obţine o soluţie ce va rezolva definitiv ameninţarea programului nuclear iranian”, a promis el.
„Dacă Iranul profită de această ocazie şi decide să se alăture comunităţii internaţionale, atunci putem începe să punem capăt neîncrederii care există de atâţia ani între ţările noastre”, a sperat Obama, care încâ din campania sa din 2007-2008 a susţinut principiul de a „întinde o mână” inamicilor Statelor Unite.
„A spune vorbe mari şi a vorbi dur poate fi uşor din punct de vedere politic, însă nu este util pentru securitatea noastră”, a apreciat el, în timp ce numeroşi conservatori din Congres au criticat acodul de la Geneva, care ajută prea mult Iranul, conform lor.
„Aceste progrese şi posibilităţile pe care le formează arată ce este posibil atunci când Statele Unite au curajul de a fi în prima linie, nu doar când vine vorba de a recurge la forţă ci şi datorită diplomaţiei noastre şi angajamentului nostru faţă de pace”, a asigurat el.