Cât de des schimbi lenjeria de pat? Tipuri de țesături pe care trebuie să le alegi

Ne petrecem o treime din viață în așternuturi, așa că alegerea unor seturi de calitate ne va asigura un somn odihnitor, dar și o atmosferă liniștitoare.
Ion Dobreanu - mie, 21 iun. 2023, 10:14
Cât de des schimbi lenjeria de pat? Tipuri de țesături pe care trebuie să le alegi

Investiția în lenjerii de pat este o investiție în calitatea vieții și a nivelului de confort.

Dacă te întrebi cât de des trebuie să îți speli sau să îți schimbi așternuturile, răspunsul nu este unul general valabil deoarece acesta depinde de o serie mai mare de factori. Lenjeriile acumulează multe particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber: celule moarte, acarieni, bacterii, polen, secreții corporale și transpirație.

Specialiștii recomandă spălarea lenjeriilor săptămânal sau, cel puțin, la două săptămâni dacă ești presat de timp sau nu dormi acasă în fiecare noapte. Pentru cei care dezvoltă alergii, forme de astm, sunt sensibili la praf sau pur și simplu transpiră excesiv, mănâncă în pat sau dorm cu animalul de companie, schimbarea constantă a așternuturilor este absolut obligatorie.

Chiar dacă nu faci parte din categorie, poți să te trezești cu nasul înfundat și strănut sau poți transmite și contacta infecții prin așternuturi murdare. Pentru a distruge bacteriile este bine ca lenjeriile să fie spălate la minim 60 grade Celsius, uscate în lumina directă a soarelui și călcate cu fierul încins pentru a distruge cât mai multe microorganisme.

Există o gamă variată de țesături din care poți alege atunci când te hotărăști să schimbi înfățișarea patului tău. Totuși, pentru un confort sporit, majoritatea familiilor aleg bumbacul 100%, bumbacul satinat, bumbacul poplin, bumbacul ranforce, bumbacul damasc, mătasea sau fibrele naturale.

  • Bumbac 100% – Cea mai populară alegere atunci când vine vorba de lenjerii de pat este bumbacul. Un material versatil și adaptabil, bumbacul 100% lasă pielea să respire în zilele călduroase și ține temperatura corpului constantă în sezonul rece. Este ușor de curățat și întreținut, plăcut la atingere și extrem de confortabil.
  • Bumbac satinat – O combinație între bumbac și satin, bumbacul satinat este o alegere inspirată mai ales pentru camera de oaspeți. Are o strălucire naturală asemănătoare mătăsii, este prietenos cu pielea și îți va oferi o experiență de odihnă ca la hotel.
  • Poplin – Atunci când alegeți poplinul faceți o investiție durabilă. Acest material este rezultatul combinației dintre bumbac și lână sau alte țesături, fiind extrem de rezistent în timp, călduros și plăcut la atingere.
  • Damasc – Întâlnit de cele mai multe ori în camerele de hotel, damascul are o strălucire asemănătoare bumbacului satinat, textură fină și rezistență de durată. Cele mai populare modele sunt minimaliste sau în culori monocrome.
  • Ranforce – Unele dintre cele mai populare alegeri atunci când vine vorba de lenjerii este bumbacul Ranforce. Extrem de rezistent și mult mai gros decât bumbacul clasic, se recomandă mai ales în anotimpul rece.
  • Fibre naturale – Mătasea naturală, inul, cânepa sunt doar câteva variante de materiale prietenoase care nu conțin substanțe chimice sau alergene care ți-ar putea afecta sănătatea.

După o zi agitată și lungă, tuturor ne place să ne relaxăm seara, în dormitorul nostru, într-un pat confortabil cu o lenjerie curată și plăcută la atingere. Alege să investești în sănătatea somnului tău și al familiei tale cu așternuturi din fibre de calitate, spălate și întreținute corespunzător.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...