Conform unui comunicat al Ministerului britanic de Externe, la scurt timp înaintea începerii Conferinţei pentru Refacerea Ucrainei, Baerbock a apreciat că reconstrucţia acestei ţări va fi „o problemă enormă”, scrie Agerpres.
„Doar în 2022, Ucraina a pierdut 29% din Produsul Intern Brut, cu o inflaţie care s-a ridicat la 27%”, a spus reprezentanta guvernului de la Berlin.
Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
În prezent, Germania oferă „noi ajutoare umanitare uriaşe familiilor afectate cel mai grav de distrugeri, inundaţii şi strămutări”, a spus ministrul, adăugând că pe termen mediu obiectivul este sprijinul pentru asigurarea finanţării, iar pe termen lung procesul de aderare a Ucrainei la UE va pune bazele unei economii ucrainene durabile şi prospere.
„Ajutorul Germaniei este de nezdruncinat azi, mâine şi poimâine. Deoarece pentru o pace durabilă nu este suficient ca Ucraina să câştige războiul – dorim să devină o parte a proiectului de pace şi prosperitate în Europa”, a mai declarat Baerbock.
Regatul Unit, care găzduieşte alături de Ucraina conferinţa de anul acesta, contează mult pe promovarea investiţiilor private, pe lângă ajutorul direct. Conform guvernului britanic, sute de companii internaţionale şi-au făcut deja cunoscute intenţiile de a participa la reconstrucţia Ucrainei.
Printre acestea se numără şi multe firme germane, care sunt încă active în Ucraina în ciuda războiului, a arătat ministrul german de externe. Baerbock a explicat că ţara sa sprijină aceste eforturi prin garanţii pentru investiţii la nivel naţional.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat că la conferinţa de la Londra se va crea un cadru pentru asigurarea împotriva riscului de război, acoperit de ţările G7 – grupul celor mai importante economic democraţii din lume – care să ofere companiilor private mai multă securitate.