Neptun Deep în imagini – Cum arată proiectul care va face din România primul producător de gaze din Uniunea Europeană

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, împreună cu partenerul său Romgaz, a anunţat miercuri, 21 iunie 2023, decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. În cei douăzeci de ani de exploatare a zăcământului, vor fi extraşi circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar statul român va încasa 20 de miliarde de euro.
Ion Dobreanu - joi, 22 iun. 2023, 10:58
Neptun Deep în imagini - Cum arată proiectul care va face din România primul producător de gaze din Uniunea Europeană

Joi dimineaţă, la sediul Guvernului a avut loc ceremonia oficială prin care a fost anunţată decizia finală de investiţie, eveniment la care au participat premierul Marcel Ciolacu, Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă şi conducerile companiilor OMV Petrom şi Romgaz, prilej cu care a fost prezentat şi clipul de mai jos.

CEO OMV Petrom: România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Directorul companiei OMV Petrom, Christina Verchere, a precizat joi că în 2027 ar urma să fie extrase primele cantităţi de gaze prin proiectul Neptun Deep şi că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Precizările au fost făcute la Palatul Victoria, în cadrul evenimentului prilejuit de anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz referitoare la dezvoltarea proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

„2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care noi şi partenerii noştri, Romgaz, suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”, a spus ea.

Directorul OMV Petrom a apreciat că anunţarea deciziei finale de investiţii în proiectul Neptun Deep reprezintă „un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic” al României. Ea a menţionat că proiectul va sprijini „securitatea energetică” a ţării, dar şi transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piaţă.

„Producţia estimată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. Veniturile estimate ale statului român ar fi 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii”, a mai spus ea.

Christina Verchere a reamintit că este vorba despre două zăcăminte, Domino şi Pelican Sud, care au adâncimi între 100-1.000 de metri. Zece sonde vor extrage gazele naturale, care vor ajunge la o nouă platformă offshore.

„Aceste unităţi vor fi operate la distanţă, prin intermediul unei replici digitale, ceea ce va permite siguranţa şi optimizarea proceselor. Gazele vor fi procesate pe platforma onshore şi vor fi apoi trimise printr-o conductă care va fi conectată la reţeaua naţională”, a precizat Christina Verchere.

Directorul general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz, Răzvan Popescu, a apreciat că dezvoltarea proiectului Neptun Deep reprezintă o decizie istorică. El a adăugat că Romgaz, prin filiala Romgaz Black Sea Limited, a transmis împreună cu OMV Petrom, către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, planurile de dezvoltare pentru cele două zăcăminte comerciale.

„Astfel, proiectul Neptun Deep intră într-o nouă fază, iar decizia finală de a investi în aceste zăcăminte este una istorică, ce va aduce beneficii incontestabile securităţii şi independenţei energetice a României. Astfel, Romgaz rămâne angajat în atingerea obiectivelor acestui proiect şi suntem încrezători că ANRM va confirma cât mai curând planul de dezvoltare a celor două zăcăminte, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor două zăcăminte”, a spus el.

OMV Petrom a informat că zăcământul Domino se află la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de un kilometru. La această adâncime, presiunea este de 100 de kilograme pe centimetru pătrat, iar pentru instalarea echipamentelor submarine se vor folosi „tehnologii de ultimă generaţie”. Pentru zăcământul Domino vor exista două centre de foraj. Fiecare cap de coloană are aproximativ dimensiunea unei camionete. Ambele centre de foraj sunt conectate la o platformă offshore.

Zăcământul Pelican Sud are centrul de foraj mai aproape de platformă. Înălţimea platformei de gaze naturale „va depăşi şase Coloane ale infinitului, aşezate una peste cealaltă”. Platforma nu este prevăzută cu echipaj, îşi generează propria energie, funcţionând „la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului”. Pentru a confirma siguranţa operaţiunilor, vor fi efectuate inspecţii periodice, menţionează compania.

„Gazele naturale necesită operaţiuni minime de tratare înainte de a fi transportate către uscat printr-o conductă nouă de 160 de kilometri. De-a lungul acesteia va fi instalat un cablu de fibră optică ce permite monitorizarea şi controlul platformei de la distanţă. Pe măsură ce se apropie de ţărm, conducta va fi îngropată. Folosim tehnologii de ultimă generaţie, conducta va subtraversa plaja fără a perturba mediul înconjurător. Aceasta va rămâne îngropată până ajunge la o staţie de măsurare a gazelor naturale de mici dimensiuni, aflată la peste un kilometru distanţă de malul mării. Gazele naturale sunt preluate acum în sistemul naţional de transport”, transmite OMV Petrom.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prin demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, derulat de OMV Petrom şi Romgaz, România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică.

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat faptul că proiectul reprezintă realizarea unei bune colaborări între instituţiile de stat şi mediul privat.

„Astăzi marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare, astăzi, nu ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră (…) Acesta este modelul de lucru de care are nevoie România”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că eforturile făcute de OMV Petrom şi Romgaz, firmele partenere în acest proiect, sunt impresionante.

„Am convingerea că după anunţul deciziei de investiţii operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră”, a declarat Ciolacu.

Premierul a subliniat că România are experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale.

„Iată, când este vorba de mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o aduce la un alt nivel în Europa, acolo unde românii merită din plin să fie. Avem experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale”, a declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, şeful Executivului a punctat că România va fi „un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”.

„Am spus de la început, acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili şi pregătiţi să ne controlăm propriul destin energetic şi să ne stabilim propriul curs. (…) Suntem pregătiţi să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”, a mai declarat Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...