„Lăsaţi-ne să terminăm toate discuţiile din interior şi vom veni cu soluţia. Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi. (…) Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a arătat Ciolacu, vineri, într-o declaraţie acordată presei.
Marcel Ciolacu a subliniat că deocamdată nu a fost stabilită soluţia care va fi aplicată pentru reducerea preţurilor la produse alimentare de bază şi că se poartă discuţii pe această temă.
„Încă lucrăm la sistem. Important este că încet-încet ajungem la un acord. Indiferent de ce sistem vom găsi împreună cu retailerii, distribuitorii – producătorii români nu vor fi afectaţi. De la acest principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu. (…) Am primit o listă. Le-am spus şi ieri, la începutul şedinţei de guvern. Sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente. (…) Lăsaţi-ne să terminăm şi vom ieşi şi vom comunica. Încă aşezăm lucrurile. E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa”, a spus el.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, în debutul şedinţei de guvern, că va exista o scădere a preţului la unele produse alimentare de bază şi că această reducere nu va pune presiune pe producătorii români.
„Aş vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a preţurilor la alimentele de bază. Şi vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ, şi chiar aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei. Şi aici ne referim foarte clar la: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a spus premierul.
Ce spun retailerii
AMRCR, asociația marilor rețele comerciale, a transmis printr-un comunicat faptul că susține un acord voluntar sub patronajul Guvernului pentru diminuarea inflației și păstrarea puterii de cumpărare la produsele de bază.
„Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR – își reafirmă disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul României pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a prețurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanțul de produs – producători, procesatori, comercianți. Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor și nu prin emiterea unui act normativ, marile lanțuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a prețului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii și de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza în permanență aplicarea acestor reduceri”, au transmis retailerii.
„De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au arătat și reprezentantii Guvernului”.
AMRCR consideră de maximă importanță și implicarea a Consiliului Concurenței – garantul respectării legislatiei în acest domeniu în România, cu care Asociația este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a prețurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de baza.
„Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situație excepțională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflația – precum și pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza”.
AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar și nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros și este membră a Confederației Patronale ”Concordia” și a organizației ”EuroCommerce“.