Primăria Sectorului 4 susţine că primarul general al Capitalei ar încerca să-şi asume „nemeritat” efectuarea lucrărilor de refacere a Pasajului Unirii, în condiţiile în care acest obiectiv se află în administrarea sectorului, care a şi obţinut finanţarea necesară de la Guvern, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4, din aprilie 2022, Pasajul Unirii şi Planşeul Unirii, două obiective de importanţă strategică pentru Capitală, se află în administrarea sectorului.
„Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti şi-a asumat întru totul responsabilitatea punerii în siguranţă şi a consolidării celor două obiective de infrastructură. În acest sens, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a efectuat lucrările de punere în siguranţă a pasajului rutier încă din vara anului trecut, iar în paralela contractat servicii specifice în vederea efectuării celor două expertize tehnice realizate de către specialiştii Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti şi care încadrează atât Planşeul Unirii, cât şi Pasajul Unirii în starea tehnică IV – nesatisfăcător, ce impune intervenţii de urgenţă”, se explică în comunicat.
În prezent, Sectorul 4 este autoritatea contractantă în cadrul procedurii de licitaţie publică privind proiectarea şi realizarea lucrărilor de consolidare a Planşeului Unirii, se precizează în comunicat.
Conform acestuia, şi finanţarea lucrărilor de consolidare a Planşeului Unirii a fost obţinută de Sectorul 4, ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă, prin care Executivul a alocat administraţiei locale suma de 150 de milioane de euro.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat, luni, la Digi 24, că lucrările de reparaţii la planşeul din Piaţa Unirii nu vor începe mai devreme de 2025.
El a menţionat că marţi, la sediul Primăriei Capitalei, va avea loc o întâlnire a specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor PMB, ai Primăriei Sectorului 4 şi ai Apelor Române, pentru a discuta despre coordonarea lucrărilor.
Ce a declarat Nicuşor Dan
„Lucrările efective nu vor începe mai devreme de 2025”, a spus primarul general la Digi 24, citat de Agerpres.
El a menţionat că marţi, la sediul Primăriei Capitalei, va avea loc o întâlnire a specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor PMB, ai Primăriei Sectorului 4 şi ai Apelor Române, pentru a discuta despre coordonarea lucrărilor.
Pe de altă parte, primarul general a subliniat că deocamdată nu se ştie cât de afectată va fi Piaţa Unirii de lucrările de reparaţii. Acest aspect va fi stabilit abia peste câteva luni, atunci când se va şti cum vor fi realizate lucrările de reparaţii.
„Planşeul este acea bucată de construcţie care este deasupra Dâmboviţei şi peste care este o parte din Piaţa Unirii şi pasajul rutier. Acest planşeu este într-o stare proastă. În momentul acesta se face o expertiză. E clar că trebuie intervenit. Există două variante: fie se poate consolida de sus în jos, caz în care nu trebuie să facem nimic la suprafaţă; fie trebuie să săpăm tot, ca să punem planşeul din nou. Acest planşeu este lângă linia de metrou 1. Deci nu se pune problema ca metroul, chiar în a doua variantă, în care se sapă, să nu funcţioneze. Iar linia 3 de metrou trece pe dedesubt. Nu se pune problema de afectare a metroului. În schimb, în varianta a doua se pune problema de o afectare a circulaţiei rutiere la suprafaţă. În ipoteza în care vom merge pe această soluţie, trebuie să avem o soluţie inteligentă pentru un an şi jumătate – doi, cât vor dura lucrările”, a precizat Nicuşor Dan.
El a menţionat că a fost contractat un studiu de fezabilitate pentru a prelungi liniile de tramvai care au fost „în mod artificial” întrerupte, atunci când s-au realizat lucrările pentru centrul civic şi Bulevardul Unirii.
„Sunt tramvaie, de exemplu 32 care se opreşte la Mitropolie, sunt alte tramvaie care se opresc la Piaţa Sfântul Gheorghe. Ce vrem noi să facem este să le unim prin Piaţa Unirii, în aşa fel încât să avem nişte diagonale, prin centrul oraşului”, a spus edilul.