Programul preşedintelui include, în prima zi a vizitei în capitala lituaniană, participarea la întâlnirea liderilor Parteneriatului Estic al Partidului Popular European, urmată de un dineu de lucru cu şefii de stat şi de guvern.
Ceremoniile de parafare/semnare a unor acorduri şi sesiunea plenară a Summitului Parteneriatului Estic vor avea loc vineri, după care şeful statului va susţine o declaraţie de presă.
Traian Băsescu a afirmat recent că rezultatul de la Vilnius este important, fiindcă se marchează, pentru prima dată în mod oficial, tendinţa Republicii Moldova de a se apropia de UE şi de ‘a se desprinde de fosta zonă de influenţă a Uniunii Sovietice’.
‘Dar aş vrea să fim extrem de realişti: Vilnius-ul nu este o garanţie pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăşi UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitaţie la aderare, este doar o şansă la aderare şi nimeni la această oră nu se angajează. (…) Deci, este o perspectivă şi nu un angajament european, cum nu este o opţiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova’, a adăugat Băsescu.
În privinţa Ucrainei – stat care a parafat Acordul de Asociere în 2012 şi ar fi urmat acum să-l semneze, dar a suspendat pregătirea cu numai o săptămână înainte de Summit – Băsescu a afirmat că nu este sceptic, subliniind că până când preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu se va ‘ridica de la masă’, va spera că semnarea documentului va avea loc.
‘În mod categoric se joacă până în ultima clipă. Eu pot să vă spun că după ce am făcut afirmaţia că fără Ucraina Vilnius este un eşec pentru UE, chiar dacă rămâne un succes pentru România ce se întâmplă cu Republica Moldova, să nu credeţi că m-am mulţumit să afirm şi cu asta basta. Sigur că am pornit toţi o mişcare de a discuta din ce cauză s-a ajuns aici. Unii sunt tentaţi să spună ‘presiunea Rusiei’, alţii sunt tentaţi să spună ‘condiţionalităţile care nu sunt în lege”, a declarat Băsescu.
Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Summitul Parteneriatului Estic, aflat la a treia ediţie, este organizat la Vilnius de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Lituania. La reuniunea vor lua parte înalţi oficiali ai statelor membre UE, ai instituţiilor europene şi ai celor şase state din Parteneriatul Estic. În timpul Summitului ar urma să se adopte decizii legate de viitoarea cooperare între UE şi statele partenere.