„De mai mult de o lună suntem exportatori neţi de energie. Exportăm zilnic, în medie, între 700 şi 900 MW. Preţul mediu de export este undeva pe la 185 de lei” a declarat Havrileţ.
La un calcul grosier, rezultă că firmele care au exportat electricitate din România ar încasa peste 23 de milioane de euro din vânzarea de energie electrică într-o singură lună.
Totuşi, potrivit unor declaraţii mai vechi ale oficialilor români, niciun producător de energie local nu a exportat „Nu există nici măcar un producător de energie care să exporte. Aici este o piaţă controlată în totalitate de traderi. Ei au filiale şi aici, şi în mai toate ţările din jur, cumpără foarte ieftin de aici şi vând scump în afară”, arăta acum o lună şi jumătate Octavian Lohan, directorul Dispeceratul Energetic Naţional. Întrebat ce tip de energie se exportă în principal, Lohan a declarat fără echivoc : „eoliană”. Astfel, pe lângă energia pe care companiile ce operează parcuri eoliene şi, mai puţin , fotovoltaice, o vând prin contracte pe termen lung, mai au şi energie pe care o dau pe Piaţa Zilei Următoare. Aceasta este foarte ieftină, de la 70 de lei/MWh, în cursul zilei, până la 10-15 lei în cursul nopţii. Media preţului pe bursă, pentru energia livrată în bandă, într-un contract pe termen lung este 180 de lei/MWh.
Cui vând exact , şi la ce preţ, nu se poate afla decât din contractele pe care traderii le încheie cu beneficiarul final din străinătate. Şi care sunt confidenţiale, traderul nu poate fi obligat să le facă cunoscute autorităţilor. Potrivit lui Lohan şi Havrileţ, energia ar ajunge în ţările vecine nouă: Serbia, Ucraina, Bulgaria, şi de aici în Turcia şi Republica Moldova.