Dacă în momentul anunțării intenției de a introduce o taxă de infrastructură, inițial de 10 cenți pe litrul de benzină, țițeiul Ural se afla pe o pantă descendentă, reflectată și în prețul la pompă, cel mai mic al anului, de 5,5 lei pe litru, la benzină, și de 5,7 lei pe litru, la motorină, între timp, supărate parcă de guvernanții români, piețele s-au inflamat, iar Ural-ul crescut în ultimele 3 săptămâni cu numai puțin de 30 de dolari pe tonă, scrie energyreport.ro.
Astfel, pentru o perioadă, scurtă ce-i drept, benzina a atins maximul anului, de 5,87 lei/l. Și asta în pofida anunțului acordului referitor la ajungerea la un acord cu Iranul pe tema cercetărilor sale nucleare și a embargoului impus de SUA și UE produselor sale petroliere. În prezent, benzina se tranzacționează la un nivel de aproximativ 5,63 lei/l.
Dacă prețul Ural-ului va continua să se majoreze, acesta va pune o presiune suplimentară asupra prețului benzinei și motorinei din România. Nici noua taxă anuală de 1,5% asupra construcțiilor speciale, o taxă percepută de OMV ca o taxă pe investiții, nu va avea un efect benefic asupra prețului carburanților. Citeşte mai mult despre cum ar putea ajunge benzina la peste 6,5 lei pe litru pe energyreport.ro