Eazy Asigurări, societate controlată de un vehicul deținut de antreprenorul Sacha Dragic împreună cu soția sa, a obținut avizul final al ASF la jumătatea lunii decembrie 2022, în timp ce Investimental, compania de brokeraj bursier controlată de aceleași persoane, a primit undă verde la începutul aceleiași luni. Adăugarea codului CAEN specific intermedierilor financiare va putea permite Superbet să vândă asigurări, online sau fizic, prin calificarea unor angajați ca asistent sau agent în brokeraj (acest lucru se poate face în urma absolvirii unor cursuri de doar câteva luni la Institutul de Studii Financiare). În același fel, dar cu persoane avizate pentru a activa pe zona pieței de capital, vor putea atrage clienți pentru Investimental.
Eazy Asigurări, societate despre înființarea căreia a scris pentru prima dată Profit.ro, a solicitat inclusiv licențierea pentru RCA.
În declarațiile și comunicatele oferite până acum presei, reprezentanții Eazy Asigurări, au spus că vor să vândă și asigurări auto, adică implicit și RCA, deși au arătat că doresc să se concentreze în principal pe asigurări facultative, cum sunt asigurările de sănătate sau cele de locuință. Societatea este condusă de Theodor Alexandrescu, ca președinte al CA, și Dan Filip, ca director executiv. Cei doi au o vastă experiență în domeniu, locală și internațională, însă ambii vin din zona asigurărilor de viață și sănătate. Alexandrescu a condus operațiunile locale ale AIG și Metlife (în prezent Metropolitan Life), lucrând apoi la dezvoltarea asigurărilor de sănătate în Emiratele Arabe Unite (inclusiv în grupul Metlife), în timp ce Dan Filip a lucrat mai ales în cadrul grupului NN, de asemenea specializat în asigurări de viață și sănătate.
Eazy se prezintă ca prima societate de asigurări de tip insurtech din România și din Europa de Sud Est. Acest model, care a luat amploare la nivel mondial în ultimii ani, presupune ca toate procedurile specifice din asigurări să fie gestionate digital. Altfel spus, atât subscrierea cât și distribuția/vânzarea și gestionarea daunelor ar trebui să se facă digitalizat.
Rămâne de văzut, totuși, în ce măsură un astfel de model, dacă ar fi aplicat în sensul strict al termenului, se va preta la specificul pieței RCA din România, în cadrul căreia, așa cum arată cele câteva estimări disponibile, doar între 2 și 3% din polițe sunt vândute online. În același timp, brokerii, care lucrează cu rețele vaste de agenți (se estimează că în piață sunt între 30.000 și 50.000 de agenți și asistenți în brokeraj) realizează peste 80% din vânzările de RCA. Hellas Direct (HD Insurance), de exemplu, societate înregistrată în Cipru care vinde în România direct prin sucursală, a intrat pe piața locală prin asocieri cu brokeri și vinde mai ales prin agenții acestora din urmă, deși în celelalte țări unde activează (mai ales Grecia) activitatea este digitalizată, HD prezentându-se ca insurtech.
O premieră. RCA, locuință sau polițe de sănătate de la casa de pariuri. Câteva motive pentru care ar putea fi mai ieftin. Ce șoferi vor fi țintiți cu prețuri mici, în funcție de vârstă și mașina condusă
Modificările aduse de ASF prin introducerea primei nete de asigurare, care permite vânzarea RCA la prețuri diferite în funcție de costurile de distribuție (mai mici, în general, în online), poate funcționa ca un stimulent pentru distribuția exclusiv digitală a asigurărilor de acest tip. Pe de altă parte, folosind o rețea din propriul grup (site-ul Superbet și casele de pariuri fizice cu același nume), Eazy Asigurări își poate permite costuri mai mici pentru distribuția RCA, fapt care va însemna și preț final mai mic. Desigur, acest din urmă avanataj este valabil și pentru celelalte tipuri de asigurări pe care Eazy a arătat că le va comercializa, în principal sănătate și locuință.
În ceea ce privește strategia pe care o va aborda Eazy în privința segmentării clientelei pe RCA, deocamdată nu a fost nimic făcut public. Totuși, putem presupune că, fiind o societate de tip insurtech, cu o structură flexibilă și o organizare suplă concentrată pe costuri reduse și externalizarea unora dintre funcții, inclusiv a gestionării dosarelor de daună, va adopta o strategie cel puțin asemănătoare cu celelalte societăți de acest tip. Comparabile din acest punct de vedere cu Eazy ar fi Hellas Direct (insurtech înregistrat în Cipru) și Axeria Iard (societate din Franța). Diferența majoră dintre cele două și Eazy este că cea din urmă este înregistrată și va fi reglmentată să supravegheată din România, în timp ce HD și Axeria lucrează prin sucursale.
Totuși, ca strategie privind clienții, cel mai probabil se vor asemăna. După cum arăta Economica, atât HD, cât și Axeria țintesc un anumit „portret robot” de clienți se se feresc, în general, de zone cu frecvență ridicată a daunelor, dar și de firme, chiar dacă din acea zonă pot aduce venituri mai mari, la actualele prețuri. Așa cum mai scria Economica, prima medie la Axeria sau Hellas este cu mult sub cea de la Allianz Țiriac sau Groupama, ceea ce arată că cele două vizează mai ales zone cu prețuri mici, în principal, persoane fizice, care conduc mașini cu capacitate cilindrică medie înregistrate în zone din afara orașelor mari, aglomerate.