Gabriela Firea: Nu am nicio implicare în cazul caselor de îngrijire a bătrânilor din Voluntari. Nu am știut ce se întâmplă acolo

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, precizează că nu a avut nicio implicare în cazul centrelor de bătrâni din Voluntari şi nu a avut cunoştinţă despre activitatea acestora, singura legătură cu acest caz fiind faptul că unul dintre consilierii săi a făcut parte din conducerea unei asociaţii din dosar, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 06 iul. 2023, 17:43
Gabriela Firea: Nu am nicio implicare în cazul caselor de îngrijire a bătrânilor din Voluntari. Nu am știut ce se întâmplă acolo

„Nu am implicare în acest caz şi nu am avut cunoştinţă despre activitatea centrelor şi a asociaţiei menţionate în această anchetă. În ciuda eforturilor masive făcute de persoane care şi-au dovedit lipsa de deontologie şi echidistanţă, fiind în serviciul unor partide şi oameni politici, singura legătură este faptul că în conducerea unei asociaţii din dosar a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilierii mei. Datele din dosar, cele apărute în spaţiul public, sunt cea mai mare dovadă că nici consiliera mea nu cunoştea activitatea centrelor deţinute de asociaţia respectivă. Sigur că nu este de interes pentru cei care împroaşcă cu noroi faptul că numele ei nu apare nici în stenogramele citate în presă, nici în interceptările publicate şi nici pe documente. De asemenea, s-au creat intenţionat confuzii publicând imagini amestecate ca să pară şi mai vinovată consiliera mea, deci şi eu”, a scris, joi, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta subliniază că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse nu are atribuţii pentru acreditarea şi/sau controlul căminelor de bătrâni şi/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi, iar domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilităţi, nu intră în atribuţiile ministerului.

„Se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viaţa politică! Care este vina mea? Sunt vinovată că exist? Acum 2 luni vindeam copiii românilor, iar acum chinui bătrânii! Este evident o campanie orchestrată împotriva mea ca om, ministru şi candidat la Primăria Capitalei! Am spus încă de la apariţia informaţiilor cu privire la aceste cazuri grave că persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie să plătească. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, iar cine se face vinovat trebuie să răspundă. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni şi nu pot fi de acord cu astfel de comportamente. Susţin ca toate aceste centre să fie controlate, să existe verificări extinse la nivel naţional. Însă, de la a trage la răspundere vinovaţii, aşa cum pe bună dreptate o fac anchetatorii, până la a inventa persoane responsabile doar pentru a mă calomnia este cale lungă şi nu are legătură cu realitatea”, a explicat ministrul Familiei.

Gabriela Firea mai precizează că sora sa nu are vreo legătură cu ancheta DIICOT, chiar dacă lucrează într-una din instituţiile vizate, respectiv DGASPC Ilfov.

„Niciodată de când a fost angajată în această instituţie nu a avut atribuţii privind persoanele adulte cu dizabilităţi, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea plăţilor pentru serviciile prestate. Atribuţiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii. Nici la fostul loc de muncă nu a avut astfel de atribuţii, oricât ar afirma persoane care fac parte dintr-un plan bine gândit şi regizat pentru compromiterea mea. Sora mea nu este şi nici nu a fost anchetată vreodată şi nici nu va fi, având în vedere lipsa de implicare în acest caz dramatic. Singura „vină” pe care o are este că îmi este soră şi că lucrează în instituţia vizată în anchetă, dar într-un alt departament”, a punctat Firea.

Aceasta susţine că se încearcă, prin „manipulare, informaţii scoase din context, falsuri în articole de presă care nu respectă minimul adevăr şi sunt corelate politic, denigrare şi intimidare”, scoaterea sa dintr-o eventuală cursă electorală, înainte ca orice competiţie să fi început.

„În paralel cu ancheta penală, a început şi lupta electorală dusă de unele partide politice, în favoarea propriilor candidaţi, doar pentru a mă împiedica să obţin un nou mandat la Primăria Capitalei. În ultimele două zile, am fost atacată şi terfelită doar cu scopul de a-mi fi distrusă imaginea publică, în scop politic. Este cu atât mai evident când acuzaţiile vin dinspre aceleaşi persoane care m-au atacat sistematic în timpul mandatului de primar general, în campania electorală şi, ulterior, în funcţiile publice pe care le-am ocupat. Însă, orice atac la adresa familiei mele, a copiilor mei şi a soţului meu, cu dorinţa de a ne compromite carierele, înseamnă un linşaj de joasă speţă. Aşa cum a menţionat şi soţul meu, primăria pe care o conduce nu are competenţă de control a căminelor de bătrâni şi nu are încheiate contracte de prestări servicii sociale cu parteneri privaţi. Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului Bucureşti. Nu vor reuşi, pentru că adevărul va ieşi la lumină, iar oamenii nu se vor lăsa păcăliţi de această denigrare şi intimidare a mea”, a mai scris Gabriela Firea pe reţeaua de socializare.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, USR Bucureşti cere premierului Ciolacu demiterea Gabrielei Firea din funcţia actuală pe care o deţine în Guvern, pentru „legătura” cu azilele din Voluntari, unde bătrânii erau supuşi la abuzuri şi torturi îngrozitoare.

„Potrivit informaţiilor prezentate în presă, Gabriela Firea este în strânsă legătură cu oameni politici cheie, inclusiv Ştefan Godei, conducătorul centrului, care este în politică de aproximativ 10 ani. În 2013, Godei a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Tineretului Social Democrat Ilfov, iar ulterior a fost fotografiat alături de Firea şi alţi politicieni importanţi, în special de la PSD conform informaţiilor apărute în spaţiul public. Surprinzător, Ecaterina Adriana Voicu, partenera de viaţă a lui Ştefan Godei şi persoana care a coordonat procedurile de înfiinţare ale asociaţiei, este şi ea angajată a Gabrielei Firea, lucrând la centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti. Mai mult, Ligia Gheorghe şi Ştefan Godei sunt proprietarii unei firme în Voluntari. Cu toate acestea ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse spune că apropiaţii săi nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat. Asta deşi este binecunoscută publicului larg, relaţia de prietenie dintre Gabriela Firea şi Ligia Gheorghe, un om de bază, în umbra tuturor funcţiilor pe care le-a deţinut Gabriela Firea, practic mâna dreapta a actualului ministru”, scria în comunicatul USR.

Procurorii DIICOT au solicitat miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 24 de persoane implicate în exploatarea bătrânilor cu dizabilităţi din trei azile din localitatea Voluntari.

Potrivit DIICOT, cei 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare. Faţă de alte două femei implicate în acest caz a fost luată măsura controlului judiciar.

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Sursa foto: RomaniaTV.net

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...