Evoluţia inflaţiei în luna noiembrie a depăşit aşteptările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 0,8%. În pofida creşterii din luna noiembrie, inflaţia în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină majorarea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.
Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 1,6% în luna noiembrie, după un avans de 1,9% luna trecută. De asemenea, preţurile la servicii au crescut cu 1,5%, după o majorare de 1,2% în octombrie. În schimb, preţurile la energie au continuat să scadă (minus 1,1%), chiar dacă este vorba de o scădere mai mică decât cea de 1,7% înregistrată luna trecută.
În cazul Uniunii Europene, ultimele date datează din luna octombrie când rata anuală a inflaţiei a coborât până la 0,9% (cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii patru ani) de la nivelul de 1,3% înregistrat în luna septembrie. Cu o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, România se situează printre statele membre UE cu cea mai mare creştere a preţurilor, fiind devansată doar de Estonia şi Marea Britanie, ambele cu o creştere de 2,2%, Finlanda (1,7%), Austria (1,5%) şi Olanda (1,3%).
Separat, Eurostat a anunţat că în luna octombrie rata şomajului în zona euro a scăzut uşor la 12,1% din populaţia activă, de la nivelul record de 12,2% înregistrat în luna septembrie. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 10,9% în luna octombrie. Comparativ cu situaţia din luna septembrie 2013, numărul şomerilor a scăzut cu 75.000 de persoane în UE şi cu 61.000 în zona euro.
În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Grecia (27,3%) şi Spania (26,7%). La polul opus se situează Austria, cu o rată a şomajului de 4,8%, şi Germania (5,2%). România se situează sub media UE, cu o rată a şomajului de 7,3%.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3%, în luna octombrie 2013, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioară şi în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna octombrie 2012. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie din anul curent este de 736.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (733.000 persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (682.000 persoane).