Pro Agro vrea etichetarea originii europene a cărnii proaspete, dar se opune indicării locului de creştere

Federaţia Pro Agro susţine etichetarea originii europene a cărnii proaspete de porc, pasăre şi oaie, dar se opune indicării locului creşterii şi sacrificării animalelor pe etichetă, aceste aspecte fiind discutate şi analizate în cadrul reuniunii Preşedinţiei Copa Cogeca din 28 noiembrie 2013.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 14:36
Pro Agro vrea etichetarea originii europene a cărnii proaspete, dar se opune indicării locului de creştere

Rediscutarea etichetării cărnii proaspete este un proiect uriaş ce impactează industria cărnii şi are drept obiectiv creşterea încrederii consumatorului în produsele noastre.

‘Din punctul nostru de vedere, o etichetare detaliată a modului în care carnea este produsă şi procesată în ţările din Europa poate afecta industriile din ţările emergente, cum este cea a ţării noastre. Mesajul care ar trebui să plece către consumator prin intermediul etichetei nu ar trebui să stea la baza deciziei de cumpărare, atâta timp cat se referă la unde a fost crescut sau sacrificat animalul din care carnea provine. Consumatorul trebuie să afle că pe întreg lanţul cărnii există aceleaşi condiţii de producţie si procesare, iar bunele practici agricole şi industriale sunt aceleaşi în toate ţările UE’, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro, la reuniunea Copa Cogeca.

Acesta a precizat că producătorii agricoli români susţin etichetarea originii europene (‘provenind din UE’ sau ‘provenind din afara UE’) deoarece în Europa există un sistem unitar de siguranţă alimentară, care este diferit de cel al ţărilor din afara UE.

‘Nu credem că indicarea locului de creştere, sacrificare sau procesare a cărnii pe etichetă va spori încrederea consumatorului în produsele europene, ci va complica eticheta şi va creşte costurile de producţie. În perspectivă, atenţia trebuie concentrată asupra construirii unei etichete simple şi convingătoare pentru a nu deruta consumatorul în procesul său de alegere’, a precizat Jurconi.

Federaţia Naţională Pro Agro reuneşte, în prezent, 14 asociaţii membre, din care şase sunt fondatori, acestea reprezentând organizaţii interprofesionale pe filiera de produs, federaţii, uniuni, patronate reprezentative la nivel naţional pe filiera producerii, prelucrării, depozitării, distribuţiei şi comercializării produselor agricole.

În total, Pro Agro include peste 1.300 persoane juridice şi alte câteva mii de producători agricoli care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării sau echivalentul UVM şi care reprezintă toate sectoarele agricole din România.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...