Ministerul Industriei şi Stellantis, al treilea producător auto mondial, vor să semneze până la finalul lunii un acord ce vizează majorarea producţiei de maşini în Italia, a anunţat Adolfo Urso.
„Părţile au convenit că este necesar să se intervină imediat pentru inversarea tendinţei negative din ultimii 20 de ani”, a declarat Urso, după o întâlnire la Roma cu şeful Stellantis.
Obiectivul lui Urso este ca Italia să producă în următorii ani peste un milion de vehicule, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Stellantis, care deţine brandurile Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo, a produs sub 700.000 de vehicule în Italia în 2022 şi în 2021. Sindicatele se aşteaptă la majorarea producţiei în acest an în Italia la 800.000 de unităţi.
Ultima dată când Stellantis a produs peste un milion de vehicule în Italia a fost în 2017.
În prezent, Stellantis are aproximativ 45.000 de angajaţi în Italia, iar conform Asociaţiei ANFIA în toată industria auto a ţării lucrează peste 270.000 de persoane, direct şi indirect. Sectorul auto este responsabil pentru mai mult de 5% din PIB-ul Italiei.
Săptămâna trecută, Stellantis a prezentat două noi vehicule electrice (EV) în Italia, ca parte a eforturilor de a-şi accelera vânzările şi a depăşi concurenţa low-cost din China.
SUV-ul compact pe baterii Fiat 600 (cu un preţ de pornire de 35.950 euro) şi versiunea electrică îmbunătăţită a modelului Topolino din anii ’30 au fost prezentate marţi seară la fabrica din Torino. Topolino (care în italiană înseamnă şoricel) are un preţ de pornire de 35.950 euro.
Deşi ceremonia oficială a avut loc în Italia, vehiculele vor fi produse la fabricile din Maroc şi, respectiv, Polonia, deoarece Stellantis încearcă să ţină sub control costurile cu fabricarea EV. Dar producătorul auto este sub presiune din partea politicienilor locali să menţină locurile de muncă şi producţia în Europa Occidentală.
Producătorul maşinilor Jeep şi Alfa Romeo intenţionează anul acesta să renunţe la 2.000 de angajaţi din Italia (aproximativ 4,3% din forţa sa de muncă din această ţară), după relocarea producţiei de vehicule electrice şi hibride.
Directorul general Carlos Tavares a avertizat asupra efectelor fluxului de maşini electrice ieftine din China în Europa şi a exclus producerea de maşini electrice mici în ţări cu costuri ridicate, cum ar fi Franţa, şi a anunţat că Stellantis ar putea în schimb fabrica maşini în India.
În acelaşi timp, producătorul auto s-a angajat să majoreze producţia la uzina Melfi din sudul Italiei şi să meargă mai departe cu planurile pentru o fabrică de baterii la Termoli. De asemenea, celebra uzină din Torino va deveni un hub pentru vehicule electrice.