Anul trecut, Banca Rusiei a inversat treptat majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de politică monetară până la 20%, decisă la finele lunii februarie, după declanşarea invaziei din Ucraina. Însă, în ultimele luni, a menţinut neschimbat costul creditului, după ultima reducere până la 7,5% în septembrie.
Dar, de atunci, Banca Centrală a Rusiei şi-a schimbat abordarea, iar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca la reuniunea din 21 iulie să fie majorată dobânda la 8%, pe fondul sporirii presiunilor inflaţioniste, în urma deprecierii rublei şi a lipsei de forţă de muncă.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,25% în iunie, de la 2,51% în mai, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un nivel de 3,3%.
În iunie, comparativ cu mai, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,37%, după un avans de 0,31% luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un nivel de 0,4%.
Într-un set diferit de date publicate miercuri, Ministerul Economiei a informat că rata anuală a inflaţiei se situează la 3,59%, în creştere faţă de 3,35% în urmă cu o săptămână.
În ultimele luni rata anuală a inflaţiei a scăzut sub ţinta Băncii Centrale de 4%, ca urmare a efectului de bază ridicat, dar acum creşte din nou.
Până la finalul anului Banca Centrală a Rusiei se aşteaptă la o inflaţie de 4,5%-6,5% şi anul viitor speră să readucă inflaţia spre ţinta de 4%.