7 reguli pentru investitorii începători la bursă

Bursa de Valori Bucureşti devine tot mai interesantă pe măsură ce mari companii de stat îşi listează acţiunile. ECONOMICA.NET vă prezintă câteva ponturi necesare începătorilor pentru a se descurca în ringul bursier.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 10:19
7 reguli pentru investitorii începători la bursă

Iniţiaţi sau aflaţi la primele plasamente pe bursă, ofertele de acţiuni făcute de Nuclearelectrica şi de Romgaz în această toamnă au trezit apetitul românilor pentru bursă. Pentru anul viitor se anunţă noi nume grele cum ar fi Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Electrica, iar premisele investiţionale sunt promiţătoare. ECONOMICA.NET a realizat un clasament cu cele mai importante 7 ponturi pe care oricine ar trebui să le ştie înainte de a investi la bursă.
 
1. Stabileşte care este suma de bani pe care o poţi investi. Pentru aceasta, calculează care sunt veniturile dintr-o lună şi estimează care sunt cheltuielile.Asigură-te că ai o rezervă minimă în lichidităţi, iar economiile actuale şi cele lunare reprezintă rezerva disponibilă pentru a fi investită. Este la fel de important să îşi stabileşti ce sumă vei aloca pentru bursă, iar restul poate fi redirecţionat către titluri de stat sau depozite bancare.

Citeşte şi Scoţi de la bancă mai puţini bani decât depui? Există alternative

2. Fixează perioada de timp şi obiectivele investiţiei. Un obiectiv ar putea fi obţinerea unu randament peste dobânzile bancare pe termen lung, însă randamentul aşteptat este legat de potentialul pieţei, de nivelul de risc asumat sau de orizontul investiţiei.

3. Află ce fel de investitor eşti. Unele persoane pot fi atrase de câştigurile obţinute într-un timp scurt, altele vor să îşi sporească averea pe termen lung, însă trebuie înţeles că există o relaţie directă între profitul potenţial şi riscul asumat indiferent de orizontul de timp. Dacă vrei să afli în ce categorie de investitori te încadrezi, poţi face un test aici.

 
VEZI AICI TESTUL

4. Asigură-te că stăpâneşti un minimum de cunoştinţe. Acestea te vor ajuta în fundamentarea deciziilor de a cumpăra şi de a vinde, dezvoltând capacitatea de a înţelege oportunităţile din piaţă. Deşi resursele educaţionale sunt disponibile în mai multe medii, seminariile şi discuţiile cu persoane cu experienţă te vor ajuta să înţelegi mai bine cum funcţionează bursa şi ce strategii sunt potrivite pentru tine. Te poţi înscrie şi la un curs despre bursă.

 

TE POŢI ÎNSCRIE LA CURSURI DESPRE BURSA AICI 

5. Stabileşte structura investiţiilor tale. În funcţie de riscul maxim pe care eşti dispus sa îl accepţi, alegi tipurile de instrmente financiare în care să plasezi banii. Este de dorit să existe o diversificare a  portofoliului. Se poate aborda o diversificare sectorială sau, dacă eşti interesat doar de sectorul în care activezi, poţi face diversificarea pe mai multe companii cu acest profil. Astfel, o performanţă mai slabă a unui emitent poate fi compensată de câştiguri pe un alt simbol.
 
Citeşte şi

Cum să reduci riscurile investiţiilor la bursă

6. Stăpâneşte-ţi emoţiile! Sentimente precum frica şi lăcomia pot fi extrem de dăunătoare. Odată stabilită strategia de investiţii, încearcă să o păstrezi sau să o reanalizezi cu atenţie periodic. De aceea este important ca la momentul iniţial să stabileşti unde vei vinde în cazul fericit şi unde vei ieşi dacă piaţa nu merge în direcţia estimată. Trebuie reţinut că dacă planul iniţial a fost bine gândit, abaterea de la acesta va fi de foarte puţine ori recompensată.
 
7. Alege brokerul un broker serios. Te întrebi ce înseamnă un broker de încredere? Este cel cu care te simţi confortabil, în siguranţă, pe ale cărui sfaturi te poţi baza şi care este preocupat de educaţia ta financiară astfel încât să nu arunci cu capul înainte. Trebuie să ponderezi adererarea la reglementările din domeniu, cu experienţa, pachetul de servicii oferite, oamenii care te asistă şi, nu în ultimul rând, costurile de tranzacţionare.

Investitorii experimentaţi ştiu că succesul la bursă depinde de puterea de a controla impulsurile temperamentale. Poţi face acest test pentru a vedea daca investiţiile la bursă sunt potrivite pentru tine.


Material realizat cu sprijinul casei de brokeraj Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...