CWP Europe, compania care a inițiat proiectul eolian de 600 MW din România, încă cel mai mare parc eolian de uscat din Europa continentală, deținut de CEZ (acum MIRA), avea de 15 ani în plan construcția unui parc eolian de 510 MW în estul Bulgariei, în localitățile Vetrino și Valchi Dol, ambele în apropiere de Varna.
Compania a anunțat, conform sursei citate, că nu va mai dezvolta proiectul la capacitatea prognozată (74 de turbine, dintre care 24 ar urma să fie instalate în Vetrino) din cauza unui moratoriu adoptat de autoritatea locală din Vetrino anul trecut, prin care practic nu se pot amplasa turbine acolo, după ce negocierile privind plățile către autoritatea locală și fermieri au eșuat.
Chiar dacă instanța supremă de la Sofia a anulat decizia municipalității din Vetrino, investitorul nu va mai pune turbinele acolo și a precizat că va redirecționa investițiile în programe în beneficiul comunității către locurile unde proiectul este susținut. Totuși, firma a precizat că întârzierile și reducerea proiectului duc la „sute de milioane de euro în venituri pierdute”, a și a precizat că ar putea cere daune în instanță. Valoarea totală a proiectului este de circa 610 milioane de euro și nu implica subvenții.
Dezvoltatorul a spus, după introducerea moratoriului, că municipalitatea din Vetrino lucrează împotriva legilor din Bulgaria și s-a plâns chiar de o campanie de dezinformare. Asta pentru că, la nivel local, au fost protestatari care au afirmat că turbinele eoliene provoacă cancer și chiar ciumă, ceea ce firma a numit acum o campanie de dezinformare, de manipulare și de semănat panică.