‘Aproape s-au dublat în ultimul an’, a declarat luni directorul S&P Capital IQ, Claudia Holm. ‘În acest an, volumul emisiunilor se situează la nivelul de 56 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai ridicată cifră înregistrată vreodată’, a adăugat Claudia Holm.
Bondurile ‘junk’ se referă la obligaţiunile care au un rating ‘BB’ şi mai mic din partea agenţiei de evaluare Standard & Poor’s sau un rating de ‘Ba’ sau mai mic din partea Moody’s. Aceste obligaţiuni au un risc mai mare de incapacitate de plată decât obligaţiunile de tip investment-grade (recomandate pentru investiţii) dar oferă investitorilor randamente mai mari.
Claudia Holm a mai spus că, dacă în mod tradiţional, majoritatea emisiunilor de bonduri de tip junk au un rating ‘B’, în prezent emisiunile se duc în jos spre bonduri şi mai riscante. În plus, spre deosebire de situaţia din Europa, în SUA emisiunile de obligaţiuni cu randamente ridicate sunt în scădere cu 5,3% comparativ cu nivelul din 2012, până la 196,3 miliarde de euro în acest an.
După criza financiară din 2008 băncile din Europa au fost ocupate cu restructurarea bilanţurilor în condiţiile în care noile norme au obligat băncile să-şi majoreze rezervele pentru a face faţă unor viitoare complicaţii. În acelaşi timp, unele bănci au fost criticate pentru că au redus creditarea. În consecinţă, lipsa de credite din partea băncilor a condus la creşterea emisiunilor de obligaţiuni susţine raportul S&P Capital IQ, adăugând însă investitorii nu sunt ignoranţi cu privire la riscurile pe care le au obligaţiile de tip junk.