Președinție: Ponta a făcut o afirmație incorectă. Acordul stand-by 2013 – 2015 este și rămâne valabil

Premierul Victor Ponta a făcut o afirmație incorectă, Acordul stand-by 2013 - 2015 cu FMI este și rămâne valabil, președintele Traian Băsescu a cerut renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție, susține purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 20:07
Președinție: Ponta a făcut o afirmație incorectă. Acordul stand-by 2013 - 2015 este și rămâne valabil

„Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmație incorectă din care rezultă că nu cunoaște modul în care funcționează acordul dintre România și Fondul Monetar Internațional. Pentru ca românii să fie corect informați trebuie spus că Acordul stand-by 2013 — 2015 este și rămâne valabil. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție. Trebuie știut că scrisoarea de intenție reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiționalitățile din acord și prin care statul român, atunci când este cazul, își asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat”, se arată într-o declarație a lui Oprea, postată luni pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Purtătorul de cuvânt al președintelui subliniază că șeful statului a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în ultima scrisoare de intenție să nu facă parte și introducerea accizei la combustibili.

„Domnul președinte Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenție să nu facă parte și introducerea accizei de 7 eurocenți la combustibili. Această acciză ar duce la creșterea prețurilor și ar afecta, în mod deosebit, populația săracă, întreprinderile mici și mijlocii și transportatorii, și s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creșterii economice”, conchide Oprea.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat, ca reacție la anunțul președintelui României potrivit căruia nu va semna memorandumul vizând negocierile cu instituțiile financiare internaționale.

„România are în acest moment suspendat Acordul cu FMI”, a precizat Victor Ponta pentru AGERPRES.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

„Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de către Guvern. (…) Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanți. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva șanselor de relansare a economie”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...