„Ne aflăm în fața acutizării luptei politice. Practic, s-a trecut o frontieră pe care nimeni până acum nu a îndrăznit să o treacă și anume frontiera economică și financiară. Din câte știu este primul memorandum respins. În momentul în care lupta politică depășește această ultimă frontieră, impactul este direct asupra populației și asupra companiilor. Pierderile pe care le va suferi economia românească vor fi înmiit mai mari decât așa-zisele pierderi pe care le-ar suporta populația și companiile plătind acei șapte cenți pe litru acciză suplimentară. O parte din acea sumă o vor absorbi companiile petroliere. În primul rând, este vorba de o lovitura asupra credibilității României pe piața externă în fața potențialilor investitori, având în vedere că suntem o țară care a încheiat un acord și la prima evaluare nu este în stare să își respecte obligațiile”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului și proprietarul unei companii de consultanță financiară.
Acesta a precizat că nu va mai avea loc aprobarea memorandumului în board-ul FMI pe 18 decembrie, iar acest lucru înseamnă că România va intra în luna ianuarie cu un deficit de încredere în ceea ce privește percepția internațională.
„Acest lucru se va vedea economic prin scumpirea finanțării externe, prin oprirea unor potențiale investiții străine în România și punerea în stand-by a unor proiecte care erau planificate, având în vedere situația neclară a bugetului pe anul 2014. Acest memorandum reprezenta un document primar pentru bugetul care se va aproba. Dacă memorandumul nu este aprobat, acciza nefiind aprobată, nici bugetul nu poate fi construit pe acea acciză și nici acesta nu va fi aprobat. Lipsa bugetului pe 2014, cu lovitura de încredere dată României pe plan internațional prin creșterea costurilor resurselor atrase, și nu numai a acelora de stat ci și a celor private, toate însumate vor conduce la un efect înmiit față de acea așa zisă povară din acciză. Neavând un efect economic această măsura de neaprobare a memorandumului reprezintă o acutizare a luptei politice decât un element care să țină cont de logica economică și financiară”, a explicat Blănculescu.
În opinia analistului economic, dimensiunea fundamentală a statului în ceea ce privește politica fiscală este de a aplica impozite și taxe, acestea fiind „precepte obligatorii care nu depind nici de dorința populației sau a companiilor și nici de voința lor”.
„În momentul în care se creează o singură breșă, cum este cea din momentul actual, se transformă într-un precedent periculos. Dacă Guvernul ar renunța la taxa de 7 cenți s-ar crea un precedent extrem de periculos ceea ce va permite ca orice funcție politică să se declare din punct de vedere electoral împotriva unor astfel măsuri pe care statul le face. Niciodată nu trebuie să existe funcții politice care să se opună politicii fiscale a statului, pentru că întotdeauna politicul va tinde să anuleze sau să micșoreze anumite taxe pe motive electorale, în condițiile în care statul funcționează pe o infrastructură bazată pe taxe și impozite”, a adăugat Blănculescu.
Potrivit sursei citate, Guvernul nu va accepta în niciun fel crearea unui precedent în politica fiscală a României, „cu orice riscuri”, iar această taxă va rămâne, chiar dacă va avea o întârziere de 2-3 luni de zile.
„Eu cred că peste 2-3 luni această taxă va rămâne. Guvernul nu va accepta în niciun fel crearea unui precedent în politica fiscală a Romaniei, nu are cum să renunțe, nu are voie. Nu cred că Guvernul va accepta crearea unui precedent, cu orice riscuri, dar vor fi două-trei luni întârziere, până când toate procedurile constituționale și mai puțin constituționale vor conduce la această soluție, dar România va plăti un preț, iar acest preț va fi plătit și de populație, dar și de companii”, a mai arătat Ionel Blănculescu.
Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.
„Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de către Guvern. (…) Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanți. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva șanselor de relansare a economie”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.