”În afara primelor două poziții, scăderea expedierilor de smartphone-uri arată semne de îmbunătățire, deoarece stocurile majorității producătorilor revin la niveluri mai sănătoase, iar condițiile macroeconomice se stabilizează”, arată sursa citată.
Samsung și-a menținut poziția de lider, cu o cotă de piață de 21%, în timp ce Apple a ocupat locul doi, cu o cotă de piață de 17%. Xiaomi a obținut locul trei cu 13% din piață, pe măsură ce a reușit să-și redreseze aprovizionarea pentru seria sa nou lansată Redmi. OPPO (inclusiv OnePlus) a ocupat locul patru, cu o cotă de piață de 10%, după o performanță solidă în piețele de bază din Asia-Pacific, în timp ce vivo s-a clasat pe locul cinci cu o cotă de piață de 8%, datorită noilor lansări din seria Y.
„Piața de smartphone-uri trimite semnale incipiente de recuperare după șase trimestre consecutive de declin începând din 2022”, a declarat Le Xuan Chiew, analist la Canalys. „Stocurile de smartphone-uri au început să se diminueze pe măsură ce producătorii de smartphone-uri au acordat prioritate reducerii stocurilor de modele vechi pentru a face loc lansărilor noi. În câteva piețe cheie, Canalys a observat investiții în creștere în canalul de vânzări, sub formă de stimulente pentru acestea și campanii de marketing segmentate pentru a stimula cererea consumatorilor pentru noile lansări, ceea ce a condus la o activitate crescută. De exemplu, OPPO, vivo, Transsion și Xiaomi își măresc cota de piață în segmentul de preț sub 200 de dolari prin stimulente mai puternice pentru vânzări și agresivitate în retail. Există indicii că producătorii se pregătesc pentru recuperarea pieței în viitorul apropiat”.
Producătorii încearcă să-și protejeze prețurile principalelor componente pentru a face față potențialelor creșteri de prețuri, dată fiind situația actuală inflaționistă, ceea ce a dus la recenta creștere a comenzilor de componente. Pe de altă parte, producătorii nu au încetat să investească în fabricație și au o prezență directă în piețele emergente precum Asia de Sud-Est și India, care vor fi un puternic motor de creștere sustenabilă.
„Producătorii trebuie să acorde o atenție mai mare ca niciodată diferențelor semnificative în condițiile pieței, deoarece viteza și amploarea recuperării variază foarte mult”, a comentat Toby Zhu, analist la Canalys. „Este vital ca producătorii de smartphone-uri să rămână agili pentru a reacționa la noi semnale din piață și să își aloce resursele în mod eficient. În ciuda incertitudinilor privind cererea consumatorilor, producătorii caută în continuare oportunități pe termen scurt, în timp ce încearcă să-și mențină strategia la nivel înalt. Toate privirile sunt îndreptate către viitorii jucători Android, cum ar fi Transsion și HONOR, care sunt hotărâți să acționeze rapid în ceea ce privește împrospătarea produselor și să adopte tactici strategice de intrare pe piață pentru a câștiga cota de piață, mai ales în piețele deschise precum Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud-Est”, a adăugat Zhu.