Valurile de caniculă extremă vor continua şi în august – specialist OMM

 Valurile de caniculă sunt aşteptate să persiste în multe regiuni de pe glob şi în luna august, a spus vineri un specialist în căldură extremă, în contextul temperaturilor record din ultimele săptămâni, informează Reuters.
AGERPRES - vin, 21 iul. 2023, 16:16
Valurile de caniculă extremă vor continua şi în august - specialist OMM

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a spus la începutul săptămânii că se aşteaptă ca temperaturile din America de Nord, Asia, Africa de Nord şi Marea Mediterană să fie de peste 40 de grade Celsius ”pentru un număr prelungit de zile săptămâna aceasta în contextul intensificării valului de caniculă”.

”Ar trebui să ne aşteptăm sau cel puţin să ne pregătim ca aceste valuri de caniculă extremă să continue în luna august”, a declarat pentru Reuters consilierul pe probleme de căldură extremă din cadrul WMO, John Nairn.

Europa de Sud se confruntă cu un val de caniculă care a adus temperaturi record chiar în perioada de vârf a sezonului turistic estival, ceea ce a determinat autorităţile să avertizeze asupra unui risc crescut de probleme de sănătate şi chiar deces.

Vremea extremă a perturbat de asemenea vieţile a milioane de americani, iar căldura intensă s-a extins din California de Sud până în Deep South. Canicula intensă a afectat de asemenea Middle East.

Nairn a spus că schimbările climatice înseamnă că valurile de caniculă vor deveni mai frecvente şi se vor cuprinde mai multe anotimpuri.

”Suntem pe cale să constatăm o creştere a temperaturilor globale, care va contribui la valuri de caniculă crescute în intensitate şi frecvenţă”, a spus Nairn.

”Avem indicii clare că se vor manifesta începând din primăvară”.

Unele state, inclusiv cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, speră că naţiunile vor ajunge la un acord cu prilejul negocierilor ONU care vor avea loc în cea de-a doua parte a anului pentru reducerea consumului de combustibil fosil, care provoacă încălzirea globală.

Ţările care dispun de resurse de gaz şi petrol s-au opus acestei idei.

”Există dovezi foarte solide potrivit cărora, dacă am elimina combustibilii fosili, am reduce un factor important al fenomenelor la care asistăm”, a spus Nairn.

”Nu putem schimba lucrurile imediat, dar putem în mod sigur să acţionăm”.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...