Renault Captur – Crossover-ul care nu prea gustă ieşirile în afara asfaltului

ECONOMICA.NET a testat zilele acestea una din cele mai arătose maşini din clasa crossover: Renault Captur, echipat cu un motor de 1.200 cmc, TCe şi 120cp si EDC.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 15:20
Renault Captur - Crossover-ul  care nu prea gustă ieşirile în afara asfaltului

Captur este succesorul concept-car-ului cu acelasi nume ce și-a făcut debutul la Salonul Auto 2013 de la Geneva.  După ce Renault a scos din producţie modelul Koleos şi a rămas cu un singur SUV în portofoliu – Duster – , producătorul francez a decis că este nevoie de un nou crossover care să câştige cotă de piaţă şi chiar dacă are un preţ mai mare decât Dusterul ar putea câştiga din clienţii Dusterului.

După cum se poate observa, Captur are la bază cea de-a patra generație de Clio ce incorporează liniile de design ale viitoarelor modele din gama Renault. Poate cea mai importantă caracteristică a acestei mașini este variaţia și diversitatea opţionalelor pentru interior dar şi pentru exterior.

Cu siguranță, primul lucru pe care îl poți spune despre Captur este că e o mașină frumoasă și elegantă, ceva mai impunătoare decât o maşină normală de oraş, însă rămâne într-o sferă a dimensiunilor suficient de mici astfel încât publicul feminin să nu se sperie și să considere această mașină „chic”!

A doua caracteristică a acestei mașini este că  pare a fi targetată pentru femei, dar cu suficiente opționale și briz-brizuri care să atragă și publicul masculin:

  • parte din fata expresiva, structurata in jurul marelui romb vertical evidentiat pe fundalul negru stralucitor;
  • design atletic al flancurilor si pasajelor rotilor;
  • roti mari integrate in aripi generoase care ii confera un caracter sportiv si robust;
  • plase de depozitare elastice amplasate pe spatele scaunelor, facand trimitere la universul sportului cu vele sau al ascensiunilor montane.

Dar poate cel mai important pentru noi bărbații este sunetul motorului. Ei bine, cu tableta R-Link care dispune de o gama de aplicații pre-instalate, printre care și R-Sound Effect se poate obține un sunet de motor diferit, precum sunetul unui motor V8 sau al unei motociclete sau mașină de curse, evident din gama Renault.     

În ceea ce privește interiorul se aseamănă destul de mult cu cel de la Clio, conţine aceleaşi sisteme de climatizare automată şi multimedia cu ecran tactil şi, opţional, tabletă R-Link. Ce este diferit, gurile de aerisire poziţionate mai sus ce asigură o răcire mai eficientă când e foarte cald afară. Ce mi-a plăcut la interior este ideea torpedoului-sertar, e  foarte practic şi foarte spaţios. Un alt exemplu de utilizare eficientă şi inteligentă a spaţiului ar mai fi și portbagajul cu podea dublă.

Per ansamblu, Renault Captur e o maşină cu un interior „inteligent” pentru cei 4,12 metri lungime. Spaţiul pentru pasagerii de pe banchetă este normal pentru categoria maşinii, gândită mai mult pentru uz urban. Poate că, dacă bancheta ar fi avut şi şezutul rabatabil, se putea obţine un spaţiu şi mai mare, foarte benefic mai ales atunci când ai copii mici, iar scaunul special ocupă destul de mult loc.

Acum să trecem la lucruri mai serioase. Cum merge, cum se comporta Captur.

ECONOMICA.NET a avut in teste versiunea full-options pe benzina, un 1,2 litri TCe de 120 CP. Ei bine, pot să spun că sunt ceva mai mulțumit de acest nou motor decât de 0,9 l Tce pe care l-am testat pe Clio 4.  Are vână în el când trebuie, însă atenție, valabil doar cu Eco Mode decuplat, în acest modul mașina este mai leneșă în reacții pentru că nu e gândită pentru un condus sportiv ci pentru unul cuminte și domol… economic.

TCe 120 EDC este puternic, fără a scapa consumul de sub control (5,4 l/100 km si 125 g de CO2/km). Nervos și reactiv, este deopotrivă puternic și silențios (dacă asta îți dorești, dacă nu, ai R- Sound Effect). Cei 120 CP  livreaza un cuplu de 190 Nm la 2000 rot/min. Pentru un plus de placere la volan, este combinat cu cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj EDC cu 6 trepte.

Cum spuneam ceva mai sus,  Captur este o mașină de oraș… și atât.  PUNCT. Fiind un crossover – un mini-SUV – mă aşteptam de la Captur să amortizeze foarte confortabil gropile. Iată ce ne spun pe site-ul de prezentare:

” Garda la sol ridicată: Conduceți cu încredere și fără griji, chiar și în zone dificile: praguri, zone de staționare, drum în lucru, gropi, drum neasfaltat… Puteti conduce pe drumuri cu gropi sau pietruite fără frica de a va avaria partea inferioarăa caroseriei.”

Ei bine, nu e chiar aşa! Tu poți conduce pe astfel de drumuri, dar o faci pe „barba ta”, cum se spune, deoarece compromisul între confort şi rigiditate al suspensiei se îndreaptă spre a doua caracteristică. Trecerea peste denivelări creează un disconfort destul de deranjant, zgomotul suspensiei fiind destul de mare. Prin urmare, crossoverului Captur nu îi place offroad-ul, fie el şi minim cu drumuri de țară. Maşina tinde să sară în sus pe denivelările mai pronunţate și neanunțate de pe drumurile neamenajate, iar pasagerii din spate au parte de o călătorie neplăcută.

Dacă pe macadam nu îi place, cu siguranță Renault-ului Captur îi place pe asfalt, în ciuda gărzii la sol de 200 mm şi a înălţimii de 1,56 metri a maşinii. Cei de la Renault au vrut de fapt un crossover de şosea și acest lucru le-a ieşit. Captur e de preferat să fie folosit mai mult în mediu urban sau la drumuri lungi pe drumuri expres și autostradă, și nu în afara asfaltului sau DN-uri proaste, cum s-a dovedit a fi DN7C.

În materie de consum, cu Eco Mode activ cam 80% din durata testului, s-a obtinut un consum mixt de 5.2 l/100 km la cei 750 km realizati și 40 litri de benzină consumată. Un consum foarte bun, având în vedere că vreo 350 km din aceștia au fost făcuți în oraș iar restul până la Vidraru și înapoi.

In concluzie,  Renault Captur este o maşină „bună” în majoritatea timpului, agilă și manevrabilă în oraș. Păcat de suspensie!

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile 406, 1641 şi 407 au fost repuse in circulaţie, informează Compania......
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Pe lângă concedierea a mii de angajaţi, gigantul din domeniul ingineriei Robert Bosch va reduce şi orele de lucru pentru ...
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor .