Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – a fost capturată de forţele ruse în martie 2022 şi se află aproape de linia frontului.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă să instituie un mecanism de siguranţă pentru prevenirea accidentelor, scrie Agerpres.
Potrivit AIEA, unul din cele şase reactoare ale centralei trebuie menţinut în starea de ‘oprire la cald’ pentru a produce aburul necesar pentru siguranţa nucleară, inclusiv procesarea deşeurilor lichide radioactive în rezervoarele de stocare.
‘În scopul de a realiza o inspecţie tehnică programată la echipamentul unităţii nr. 5, managementul centralei nucleare Zaporojie a decis să îl transfere în starea de ”oprire la rece”’, a anunţat administraţia pe contul Telegram, scrie Agerpres.
‘Şi, pentru a furniza abur pentru necesităţile proprii ale centralei, reactorul unităţii nr. 4 a fost transferat în starea de ”oprire la cald”’.
AIEA a indicat, într-un comunicat emis luni, că administraţia centralei a informat agenţia despre acest transfer.
‘Celelalte unităţi rămân în starea de oprire la rece’, a precizat agenţia de la Viena.
Potrivit Moscovei, centrala va fi în cele din urmă conectată la reţeaua electrică a Rusiei. În prezent, niciunul din cele şase reactoare nu produce electricitate. Ucraina şi-a propus să preia din nou controlul asupra centralei, ca şi asupra tuturor celorlalte teritorii ocupate de Rusia.