„Datele disponibile arată că, în primul trimestru al anului 2023, Produsul Intern Brut al României a crescut cu 2,8 procente, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special datorită sectoarelor de servicii şi construcţii. În luna mai, Comisia Europeană a revizuit în creştere estimările pentru creşterea PIB în 2023, de la 2,5 procente la 3,2 procente. Ne aşteptăm ca volatilitatea să persiste pe pieţele de energie pe măsură ce preţurile mărfurilor vor reacţiona la semnalele cererii. În 2023, ne aşteptăm ca preţul ţiţeiului Brent să se situeze între 75 şi 80 dolari pe baril, iar marja noastră de rafinare este estimată să se situeze la peste 10 dolari pe baril. Estimăm că rata de utilizare a rafinăriei va fi în jur de 80%, în 2023”, a spus Popa.
Reprezentanta OMV Petrom a punctat, totodată, că, „având în vedere revizia majoră planificată a rafinăriei în România, estimăm că cererea pentru carburanţi cu amănuntul să fie uşor peste nivelul din 2022, în timp ce cererea pentru gaze şi energie să fie mai scăzută faţă de anul trecut”.
OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare publicate, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În trimestrul al doilea din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.
De asemenea, în primele şase luni ale acestui an, compania a realizat investiţii de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în special direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producţie în valoare de 1,161 miliarde lei.
Grupul OMV Petrom avea 7.700 angajaţi, la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.