Seismul a fost urmat de o serie de replici violente. Zeci de mii de persoane au murit şi milioane au rămas fără adăpost.
Dărâmăturile au fost în mare parte îndepărtate, însă problemele de sănătate pe termen lung persistă, a declarat Selahattin Mentes, şeful asociaţiei medicilor din oraşul Adana, sudul Turciei, scrie Agerpres.
Cei mai expuşi sunt femeile şi copiii mici, a mai spus el.
Există o lipsă a nutriţiei echilibrate, ceea ce poate duce la tulburări de dezvoltare la copii. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse riscului.
„Un număr mare de naşteri premature şi avorturi spontane au fost raportate în regiune„, a adăugat el. Intervenţiile chirurgicale dificile trebuie realizate în Adana, iar spitalele din zonă sunt deja supraaglomerate, a afirmat el, potrivit Agerpres.
Medicii din această regiune au observat, de asemenea, o creştere a numărului de cazuri de depresie.
„Au fost foarte multe decese, oamenii au pierdut totul şi viaţa cu care au rămas are puţine să le ofere”, a spus Mentes.
El a acuzat, de asemenea, autorităţile că au aruncat molozul de la clădirile prăbuşite într-o manieră necontrolată. Ei nu ştiu dacă acesta conţine toxine, precum azbestul, care se pot infiltra în pânza freatică. Lipsa de informaţii asupra acestei chestiuni reprezintă o mare problemă, a mai spus el.
„Nu ştim care va fi rata cancerului pulmonar în cinci sau zece ani, la fel cum încă nu ştim în ce măsură lipsa nutriţiei echilibrate va afecta dezvoltarea copiilor„, a subliniat el, scrie Agerpres.