Consiliul JAI va discuta situaţia la zi a dosarului Schengen. Poziţia Olandei, neschimbată

Miniştrii de Interne vor discuta, joi, la JAI, despre "situaţia la zi" a aplicării dispoziţiilor Schengen de către România şi Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor două ţări, în condiţiile în care există state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 20:25
Consiliul JAI va discuta situaţia la zi a dosarului Schengen. Poziţia Olandei, neschimbată

COREPER II (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) a stabilit formula finală a discuţiilor privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la reuniunea Justiţie şi Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca miniştrii de interne să discute despre „situaţia la zi” a dosarului, formulă ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor două ţări.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Radu Stroe va participa la Consiliul JAI, unde participanţii vor discuta despre „cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria”.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţia lituaniene a UE, Vykintas Pugaciauskas, a declarat, la 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II din 27 noiembrie, a fost amânată pentru 4 decembrie, după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre.

„România a cerut acest lucru, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil”, a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de Bucureşti, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din 5-6 decembrie.

Surse din cadrul Preşedinţiei lituaniene au declarat, marţi, că „oficiali din România şi Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradiţional, s-au opus aderării în trecut”.

La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la Bucureşti a precizat că poziţia Olandei faţă de aderarea celor două ţări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp.

„Nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia Olandei”, a comunicat misiunea diplomatică, reamintind că Guvernul de la Haga „va aştepta raportul MCV înainte de a-şi stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziţia sa privind aderarea (României şi Bulgariei) la Schengen”.

Raportul MCV urmează să fie publicat în ianuarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...