Băncile vor creşte creditarea pentru IMM-uri

Băncile europene estimează creşteri ale creditării în majoritatea industriilor, deşi multe dintre instituţiile bancare sunt preocupate să-şi mărească provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operaţiunii de evaluare a calităţii activelor (AQR) de către Banca Central Europeană, în cadrul planului de evaluare a solidităţii sectorului bancar din Zona Euro ce a început deja şi va dura timp de un an.
Economica.net - joi, 05 dec. 2013, 09:35
Băncile vor creşte creditarea pentru IMM-uri

De asemenea, mai mult de jumătate dintre bănci se aşteaptă ca performanţele lor să se îmbunătăţească în următoarele şase luni. Sondajul arată că strategia băncilor s-a schimbat, trecând de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, ţintind cu încredere obiectivul de creştere a veniturilor.

Această ediţie a European Banking Barometer include răspunsurile a 184 de bănci, din 11 pieţe: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancară şi pieţe de capital, spune: „În ciuda procesului de analiză a Băncii Centrale, băncile europene sunt mult mai optimiste cu privire la performanţa lor decât oricând în ultimele 18 luni. Acest fapt reflectă îmbunătăţirea perspectivelor economice şi un sector bancar, în general, mai sănătos”.

Băncile sunt încrezătoare în revenirea economiei şi în propria lor performanţă

60% dintre bănci cred că performanţa lor generală se va îmbunătăţi în următoarele şase luni. Doar băncile din Germania şi Spania sunt mai puţin optimiste cu privire la performanţa lor, comparativ cu şase luni în urmă.

Acest optimism reafirmat se datorează, în parte, faptului că băncile sunt extrem de încrezătoare în revenirea economiei faţă de cum erau în urmă cu şase luni. 56% dintre băncile chestionate consideră că perspectivele economice generale privind piaţa bancară se îmbunătăţesc şi doar 9% au declarat că se degradează, în comparaţie cu 25% şi, respectiv, 24% consemnaţi în ediţia de vară a barometrului.

Băncile din Polonia şi Marea Britanie sunt cele mai optimiste, cu 75% sau mai mult dintre respondenţi care se aşteaptă ca starea economiei să se îmbunătăţească şi niciun respondent care să declare că se aşteaptă la o înrăutăţire. Băncile din Franţa sunt mai prudente, cu 34% dintre respondenţi care se aşteaptă la o degradare a situaţiei economice.

Băncile sunt, de asemenea, mai puţin preocupate de criza datoriilor suverane decât erau în urmă cu şase luni. Astfel, 35% din bănci se aşteaptă ca impactul acestora să se diminueze. Doar 16% dintre băncile din Europa estimează ca impactul crizei datoriilor suverane să crească, în comparaţie cu 35% în urmă cu şase luni.

Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader, declară: „Un procent dublu de bănci se aşteaptă ca impactul crizei datoriilor suverane din Europa să se diminueze comparativ cu cei care estimează că acest impact va creşte. Este o inversare remarcabilă faţă de rezultatele înregistrate în urmă cu şase luni. Acest optimism este susţinut de o revenire la creştere economică în Zona Euro, deşi încă provizorie, precum şi de semnale că ţările din centrul crizei îşi recâştigă competitivitatea. Costurile forţei de muncă spaniole şi ale celei  greceşti devin din ce în ce mai competitive, în timp ce guvernele spaniol şi italian se confruntă în prezent cu surplusuri de cont curent”.

Băncile se pregătesc să crească din nou provizioanele pentru pierderile din credite

Băncile şi-au crescut în mod constant provizioanele ca să poată acoperi pierderile anuale din credite. În acest an, în pofida îmbunătăţirii indicatorilor economici, băncile se aşteaptă să fie nevoite să continue să-şi mărească provizioanele pentru credite neperformante, mai ales din cauza procesului AQR.

Toate băncile din Zona Euro se aşteaptă ca pierderile din credite să crească din nou în acest an, iar băncile din Spania şi Italia estimează ca pierderile din credite să crească cel mai mult. Dar, în Marea Britanie, Polonia şi Elveţia, ţări în care băncile nu sunt vizate de reglementările AQR, băncile prevăd o scădere a pierderilor din credite.

Steven Lewis spune: „AQR va lua în calcul rezultatele sfârşitului de an 2013, prin urmare am putea vedea o creştere a provizioanelor băncilor din Zona Euro încă din trimestrul patru al acestui an”.

Relaxarea criteriilor de creditare pentru majoritatea sectoarelor, în special pentru sectorul IMM-urilor

Condiţiile de creditare pentru sectorul construcţiilor şi al imobiliarelor vor fi şi mai restrictive în următoarele şase luni, în timp ce, pentru majoritatea altor sectoare, politicile de creditare se vor relaxa, chiar semnificativ în unele cazuri.

IMM-urile vor beneficia cel mai mult de aceste relaxări. Mai mult de jumătate din bănci au declarat că politicile lor de creditare pentru acest sector vor fi mai puţin restrictive.

Steven Lewis spune: „Cu anumite rezerve, putem spune că IMM-urile vor beneficia de cea mai mare relaxare a politicii de creditare ca urmare a îmbunătăţirii mediului economic şi a eforturilor Băncii Europene de Investiţii de stimulare a creditării în acest sector. Chiar şi în ţări precum Franţa, Austria, Olanda şi Spania, unde creditarea este considerabil mai restrictivă pentru celelalte sectoare, IMM-urile vor avea un acces mai mare la creditare în următoarele şase luni.

Cu toate acestea, perspectivele pentru creditarea sectoarelor în care băncile sunt puternic expuse la credite neperformante, cum ar fi construcţiile şi domeniul imobiliar comercial, sunt mai puţin optimiste. Şi, odată cu intervenţia detaliilor legate de AQR, băncile ar putea să impună şi mai multe constrângeri de creditare, în special băncile mai puţin consolidate din pieţele în care costul de finanţare este mai mare”.

Alături de IMM-uri, vor beneficia de politici mai puţin restrictive de creditare sectoare precum: servicii medicale, segmentul de producţie, energie, minerit şi industrie extractivă, servicii comerciale şi profesionale, retail- şi produse de larg consum, mass-media şi telecomunicaţii.

Semne că unele pieţe se îndreaptă spre un model de finanţare american

În timp ce politicile de creditare sunt programate să se relaxeze, disponibilitatea capitalului este încă limitată iar companiile caută alternative. În Marea Britanie, Olanda şi Ţările Nordice, de exemplu, băncile se aşteaptă ca emisiunea de titluri de capital şi de creanţe să depăşească cererea de credite corporative.

Steven Lewis spune: „Se vehiculează de ceva vreme ideea că înăsprirea continuă a condiţiilor de creditare va împinge pieţele europene spre un model de finanţare asemănător cu cel american, în care companiile vor fi mai puţin dependente de creditele bancare.

Cu toate acestea, adoptarea este încă neuniformă şi este clar că va fi nevoie de o schimbare culturală în rândul clienţilor corporativi pe măsură ce dinamica cererii şi ofertei va stimula această tranziţie”.

Băncile se concentrează pe creşterea veniturilor iar reducerea majoră a costurilor se apropie de sfârşit

Rezultatele sondajului reflectă o schimbare clară a strategiei, trecându-se de la tactica de reducere a costurilor la redefinirea procesului de business care să îmbunătăţească eficienţa pe termen lung a afacerii.

Băncile continuă să se concentreze pe pieţele principale şi pe activităţile de bază, cu 42% dintre respondenţi care se aşteaptă să vândă active în afara pieţei lor de origine şi 38% care estimează să vândă active în afara Europei.Băncile cu bilanţuri sănătoase încep să se concentreze, în acelaşi timp, pe creşterea veniturilor. 50%  dintre respondenţi anticipează lansarea de iniţiative specifice care să le genereze creştere în următoarele şase luni, în timp ce 44% speră să acceseze finanţări de pe pieţele de capital pentru a stimula creşterea.  

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...