Business-urile neștiute care înclină balanța comercială cu lapte și ouă în favoarea României. Primele cinci sunt controlate de antreprenori străini

În localitatea Gurbediu din județul Bihor, o fermă de păsări crescute la sol, în hale, deținută de investitori germani, generează cele mai mari exporturi de ouă din România, arată un clasament realizat de către Institutul Național de Statistică la solicitarea Econlomica, în baza datelor de export aferente primelor patru luni ale anului, ultimele disponibile pentru 2023.
Alina Stanciu - Dum, 06 aug. 2023, 21:57
Business-urile neștiute care înclină balanța comercială cu lapte și ouă în favoarea României. Primele cinci sunt controlate de antreprenori străini

Compania Oul de Tinca deținută, potrivit termene.ro, de PST Agrar GMBH Germania, a reușit anul trecut să vândă ouă în valoare de 66 de milioane de lei atât pe plan local cât și la export.

„Intenția noastră este să vindem tot ceea ce producem pe plan local, însă, în anumite perioade ale anului, suntem nevoiți să exportăm ceea ce nu reușim să vindem local. Spre exemplu, în fiecare an, în perioada iunie-august, cererea din România este redusă și atunci livrăm în celelalte state UE, în industria alimentară și de consum. Totul depinde de cerere. Ouăle au un termen de valabilitate destul de scurt și nu vrem să aruncăm marfa”, a explicat pentru Economica Gyorgy Flaviu, administratorul companiei.

Oul de Tinca are contracte pe plan local cu cele mai mari lanțuri de magazine alimentare și o producție în creștere. „Creștem producția la aproape fiecare trei luni. Avem deja șase hale și vom mai crește până la opt. Anul acesta estimăm că vom avea o cifră de afaceri de trei ori mai mare față de anul trecut”, mai explică managerul. Compania are 35 de angajați și produce din 2021, de când a finalizat investiția, într-o fermă de păsări cu trei hale de creștere ce se întindea pe  9.000 de mp și avea o capacitate de 459.000 capete pe serie.

Export de ouă roșii

Urmează Ovoest SRL, una dintre cele mai mari firme de producție, ambalare și comercializare ouă roșii din România. Compania, un business de 78,8 milioane de lei anul trecut și cu 40 de angajați, operează în Boldur, județul Timiș, o fermă de creștere găini în hale, la sol, pentru producția de ouă pe care le comercializează în marile magazine sub brandul Le Naturelle.

Din datele companiei, aproximativ 50% din producție este livrată  restul de 50% se livreaza la export

Potrivit termene.ro, Ovoest este controlată de compania Super Eggs SRL și italianul Catozzi Ivano. La rândul său, Super Eggs SRL aparține companiei italiene Eurovo SRL.

Made in România, doar pentru export

În ceea ce privește exporturile din industria lactatelor, analiza INS arată faptul că cele mai mari cantități sunt livrate de Fabrica de Lapte Brașov,  producătorul local al brandului Olympus, parte a grupului grecesc Hellenic Dairies.

Fabrica de lactate Olympus de la Hălchiu, județul Brașov, a fost inaugurată în 2011, iar producția sa este destinată atât pieței locale, cât și exporturilor.

Urmează Danone, liderul pieței locale a iaurturilor, pentru care România este un hub regional de producție. Conform informațiilor furnizate Economica de companie, anual în jur de 30-35% de producția fabricii Danone din București ajunge pe 13 piețe de export. Spre exemplu, la București se fabrică iaurt cu fructe și smântână pentru Bulgaria și Ungaria, state unde nu există fabrici Danone precum și chefir de băut pentru piețele din Italia, Spania și Ungaria.

Un alt mare exportator în zona de lactate, puțin cunoscut pe plan local, este Lactitalia, un brand de brânzeturi notoriu în Italia, acolo unde ajunge marfa produsă în Izvin, Timiș. Lactitalia este, potrivit termene.ro,  parte a grupului italian F.lli Pinna, o afacere de familie cu o istorie de peste o sută de ani, și produce doar pentru export brânzpuțin cunosde Timişoara a început în noiembrie 2005, iar producția a început efectiv în 2007.

Compania din România a raportat în 2022 afaceri de 37,9 milioane de lei și are 40 de angajați, iar grupul procesează aproximativ 40 de milioane de litri de lapte și produce aproape 10 mii de tone de brânzeturi și produse lactate pe an, cu o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de euro 35% din cifra de afaceri provine din exporturi.

În primele patru luni ale anului, România a exportat 19,9 milioane de kg de lapte și smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori în valoare de 12,8 milioane de euro, cu 60% mai mult decât anul trecut în volum și cu 55% în plus în valoare.

Menționăm că pentru a realiza clasamentul, INS a inclus importurile din capitolul referitor la lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală. În acest capitol intră și produse precum unt, brânză, caș, ouă.

Top 20 exportatori de lapte și produse lactate, ouă, miere, produse comestibile de originile animală nedenumite

Sursa: INS

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...