Ministerul Agriculturii: Prețurile la cele 14 categorii de alimente vizate de OUG privind plafonarea adaosului comercial au scăzut cu până la 50%

Ministerul Agriculturii afirmă că prețurile celor 14 produse alimentare de bază care fac obiectul ordonanței privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole au scăzut deja cu până la 50%.
Alina Stanciu - joi, 03 aug. 2023, 16:02
Ministerul Agriculturii: Prețurile la cele 14 categorii de alimente vizate de OUG privind plafonarea adaosului comercial au scăzut cu până la 50%

O analiză a prețurilor pe care Ministerul Agriculturii a făcut-o prin vizite în marile lanțuri de supermarketuri și hypermarjeturi din București  evidențiază reduceri de prețuri de până la 50% la cele 14 categorii de produse vizate de OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, informează Ministerul.

Scăderile de preț se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul și cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, faină albă și zahăr. Au fost vizitate magazine precum Kaufland, Auchan, Profi.

„Ordonanța de Urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare produce efecte imediate, prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%”, anunță ministerul.

„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați! De asemenea, mulțumesc reprezentanților mass-media pentru modul în care au înțeles să sprijine această inițiativă”, a explicat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Actul normativ vizează limitarea pentru o perioadă de trei luni a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

Conform OUG 67/2023, produsele agricole și alimentare care fac subiectul acestui proiect sunt:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT
  • Brânză telemea de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  • Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
  • Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.)
  • Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Nerespectarea cotelor de adaos comercial prevăzute în OUG de către procesatori, distribuitori sau comercianți la vânzarea cu amănuntul și cash&carry constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșita în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...