5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 06.12.2013

Cel mai mare investitor strain din Romania. Olanda are 22% din ISD-uri şi 13% din afaceri. Lukoil, GDF, Vodafone şi Ford, cele mai mari companii cu capital „olandez", Război surd între furnizori și hipermarketuri, Lovitura pentru SIF-uri, dar si Harta salariilor minime in lume. Romanii, depasiti doar de bulgari in topul celor mai prost platiti angajati din UE. Citeste integral revista presei interne din 6 decembrie 2013.
Economica.net - vin, 06 dec. 2013, 07:09
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 06.12.2013

ZF: Cel mai mare investitor strain din Romania. Olanda are 22% din ISD-uri şi 13% din afaceri. Lukoil, GDF, Vodafone şi Ford, cele mai mari companii cu capital „olandez”. În topul celor mai mari 50 de com­pa­nii cu capital majoritar olandez din România sunt doar două busi­nessuri „născute” în Olanda – ING Asigurări de Viaţă şi Unile­ver -, celelalte 48 de companii fiind com­pa­nii multinaţionale americane, ita­lie­ne, fran­ceze, germane, belgiene, inves­ti­tori cu origini în Turcia sau Rusia, dar şi an­tre­prenori locali. „Olanda este un ideal către care sis­te­mul fiscal românesc ar trebui să în­cer­ce să se dezvolte. Din păcate, fără prea mare succes în ultimii 20 şi ceva de ani. Fap­tul că multe firme multinaţionale şi chiar afaceri româneşti aleg să vină în Ro­mâ­nia prin intermediul unor vehicule in­vestiţionale înregistrate în Olanda nu este o noutate, acest lucru fiind vizibil încă din anii ’90, de la începuturile timide ale no­u­lui capitalism în România”, a co­men­tat pen­tru ZF Gabriel Sincu, director exe­cu­tiv, Tax Advisory Services la EY România.

Capital: Război surd între furnizori și hipermarketuri. La patru ani de la adoptarea Codului de bune practici în retail, nimic nu pare să se fi schimbat, iar abuzurile lanțurilor comerciale continuă pe tăcute. Dragoș are 35 de ani și este proprietarul unui fabricant de alimente din sudul României. Unii îl văd ca pe un om „aranjat” – firmă profitabilă, casă arătoasă, mașină scumpă. Ar părea că nu i-a mai rămas nimic de făcut decât să trăiască într-un permanent concediu, petrecut eventual în destinații cât mai exotice. În realitate, viața tânărului antreprenor arată cu totul altfel: în fiecare zi, cinci-șase întâlniri de afaceri, zeci de telefoane și sute de kilometri parcurși între fabrică, fermă, furnizori și clienți. „Și dacă plec în vacanță la capătul lumii nu-mi pot ieși din ritm, căci sună telefonul încontinuu. Sunt probleme diverse, angajați care au nevoie de sfaturi, colaboratori care vor să știe ce și cât livrează, clienți care au diverse solicitări. Uneori îmi vine să vând tot și să mă retrag”, povestește bărbatul.

Bursa.ro: Lovitura pentru SIF-uri. Fondurile de investitii si SIF-urile sunt considerate ca actioneaza concertat cu administratorii lor, potrivit unui aviz dat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la inceputul saptamanii. Prevederile se aplica fondurilor inchise si deschise, fondurilor de pensii, SIF-urilor. Potrivit avizului, vor fi considerate concertate si fondurile care au acelasi administrator. Aceasta masura pare sa nu convina SIF-urilor, in conditiile in care anul acesta SIF1 Banat-Crisana a preluat jumatate din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, iar SIF2 Moldova si-a anuntat intentia sa preia cealalta jumatate.

Gandul.info: Harta salariilor minime in lume. Romanii, depasiti doar de bulgari in topul celor mai prost platiti angajati din UE. Chiar si dupa majorarea salariului minim la 900 de lei, la jumatatea anului viitor, Romania va continua sa ocupe penultimul loc la nivel european in ceea ce priveste nivelul acestui venit. Cel mai prost platiti salariati din Romania castiga in prezent putin peste un euro pe ora, cu 10 eurocenti mai mult decat vecinii din Bulgaria. In 2014, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe ora, mai putin decat un angajat din America Latina sau din Beijing, reiese din datele Eurostat si ale Natiunilor Unite.

Romania Libera: Republica Moldova, oficial, de azi, al doilea stat romanesc. Romana este, incepand din 5 decembrie 2013, limba oficiala in Republica Moldova, dupa ce Curtea Constitutionala a dat un verdict in acest sens. Un alt efect al deciziei de azi este ca se recunoaste automat sintagma „un popor, doua state”, asa cum sta scris in Declaratia de Independenta a statului moldovean, din 1991. De la infiintarea sa, in 1991, ca stat, Republica Moldova a trait pana azi in dilema – cel putin formala – care este denumirea limbii oficiale din aceasta tara? Si asta din cauza ca in Declaratia de Independenta, din 1991, se vorbea de limba romana, pe cand in Constitutia adoptata in 1994 se facea referire la limba moldoveneasca.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorul american de mașini electrice Rivian a raportat vânzări peste așteptări în trimestrul IV din 2024
Constructorul american de mașini electrice Rivian a raportat vânzări peste așteptări în trimestrul IV din 2024
Producătorul american de automobile electrice Rivian a raportat vineri vânzări peşte aşteptări în trimestrul al patrulea, adăugând că producţia sa nu mai este frânată de lipsa de......
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croaţia a înregistrat în 2024 o creştere de 4% a sosirilor de turişti, până la 21,3 milioane, precum şi o creştere ...
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
Conducerea AROBS Transilvania Software S.A. a informat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat ...
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat vineri că nu vrea să crească taxele și impozitele în acest an, în ...