Rusia a renunțat la serviciile băncii americane JP Morgan pentru realizarea plăților pentru cerealele pe care le exportă

Banca americană JP Morgan a încetat începând din această săptămâna să mai facă plăți către Banca Agricolă a Rusiei, au anunțat vineri Ministerul rus de Externe, ca urmare a a solicitărilor Moscovei transmise către Washington de a întreprinde acțiuni și nu de a face doar promisiuni pentru ca cerealele și îngrășămintele sale să ajungă pe piețele globale, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 05 aug. 2023, 11:09
Rusia a renunțat la serviciile băncii americane JP Morgan pentru realizarea plăților pentru cerealele pe care le exportă

JP Morgan a gestionat în ultimele luni unele plăți de export de cereale rusești, pe baza unor asigurări venite din partea Guvernului american. Această cooperare a încetat săptămâna aceasta, a declarat vineri Ministerul de Externe al Rusiei.

„Canalul direct dintre Banca Agricolă Rusă și JP Morgan… a fost închis pe 2 august”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zakharova, citată de presa rusă.

Organizația Națiunilor Unite, Departamentul de Stat al SUA și JPMorgan au refuzat să comenteze.

Moscova a permis exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră în ultimul an, în baza unui acord la care a renunțat în data de 17 iulie 2023. Rusia are o listă de cerințe pe care le vrea îndeplinite înainte de a reveni la acordul de tranzit al cerealelor prin Marea Neagră..

Pe baza acordului negociat în iulie 2022, oficialii Organizației Națiunilor Unite au convenit să ajute exporturile rusești de alimente și îngrășăminte să ajungă pe piețele globale.

„De îndată ce se va face acest lucru, acest acord va fi imediat reînnoit”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O cerere cheie a Rusiei a fost reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul internațional de plăți SWIFT. Această conexiune a fost întreruptă de Uniunea Europeană în iunie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Zakharova a declarat că Occidentul și Națiunile Unite „au încercat să prezinte (procesarea plăților de către JP Morgan) ca o alternativă funcțională la SWIFT”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi reporterilor că Washingtonul va continua să facă „tot ce este necesar” pentru a se asigura că Rusia poate exporta liber alimente dacă acordul privind tranzitul sigur de cereale prin Marea Neagră va deveni din nou valabil.

În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei, Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au împiedicat transporturile.

 

SUA consideră că Rusia are exporturi puternice

Un important oficial al Departamentului de Stat al SUA, James O’Brien, a declarat vineri că Rusia trebuie să fie clară cu privire la ceea ce cere și ce consideră ca fiind obiective îndeplinite, dând de înțeles că lumea ar trebui aprovizionată pe cât posibil cu cât mai multă hrană și îngrășăminte.

„Ei au formulat o serie de cereri și toate au de-a face cu diverse instituții ruse care nu primesc servicii din partea sectorului privat”, a spus el reporterilor. „Am precizat clar că suntem pregătiți să ajutăm în oricare dintre aceste chestiuni”.

„Rusia exportă cantități record de cereale”, a spus O’Brien. „Deci, dacă măsurarea este hrană pentru glob… plângerile Rusiei reprezintă acuzații minore despre un sistem care funcționează foarte bine”.

Rusia ar putea exporta cel puțin 55 de milioane de tone de cereale în sezonul de comercializare 2023/24, ceva mai puțin decât recordul estimat de 57 de milioane de tone în sezonul 2022/23, a declarat luna trecută Uniunea Rusă de Cereale.

Exporturile ucrainene pentru sezonul 2022/2023 au fost de aproape 49 de milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Dintre acestea, aproape 33 de milioane de tone au fost expediate în cadrul acordului cu Marea Neagră.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...