China vrea să reglementeze mai bine recunoaşterea facială

Companiile din China care utilizează recunoaşterea facială vor trebui să obţină un consimţământ sau o autorizaţie legală înainte de a colecta informaţii personale, conform unui proiect de reglementări publicat marţi într-o ţară avansată în privinţa acestor tehnologii, potrivit AFP.
AGERPRES - mar, 08 aug. 2023, 13:40
China vrea să reglementeze mai bine recunoaşterea facială

China este una dintre ţările din lume cu cel mai mare număr de camere de supraveghere. Străbătând imensul teritoriu chinez, cele mai eficiente modele sunt cuplate cu recunoaşterea facială pentru a facilita munca forţelor de ordine, scrie Agerpres.

Utilizarea acestei tehnologii de identificare personală devine, de asemenea, din ce în ce mai frecventă în anumite locuri private, în special la intrarea în complexe rezidenţiale, companii sau hoteluri. Plata prin recunoaştere facială este, de asemenea, în creştere.

Cu toate acestea, recunoaşterea facială ar trebui utilizată numai „atunci când este strict necesar”, iar alte mijloace ar trebui folosit prioritar pentru verificarea identităţii, se arată în proiectul de regulament.

Utilizarea acestei tehnologii pentru „prelucrarea informaţiilor referitoare la faţă va trebui să fie supusă consimţământului individual sau scris, în conformitate cu legea”, adaugă textul.

„Nicio organizaţie sau individ nu va folosi recunoaşterea facială în scopul analizării etniei sau religiei […] cu excepţia menţinerii securităţii naţionale”, se arată în proiect, deschis consultării publice până la 7 septembrie.

Mai multe companii chineze sunt incluse pe lista neagră a Trezoreriei SUA, care le acuză că au dezvoltat tehnologii pentru a-i identifica în mod specific pe membrii grupului etnic uigur din China, într-un context de represiune în Xinjiang (nord-vest).

Unul dintre ele este SenseTime, care dezvoltă aplicaţii de recunoaştere facială şi de imagine pentru monitorizarea mulţimii şi verificarea identităţii.

China are multe start-up-uri în acest domeniu.

La o expoziţie organizată în iunie la Beijing, mai multe companii au prezentat AFP produse care pot identifica comportamente „nedorite” şi pot scana feţe de la o distanţă de peste 100 de metri.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...