Ministrul Gorghiu a specificat că a fost întrebată mult despre modul în care „măsurile de echilibrare bugetară, această ordonanţă dezbătută în spaţiul public de câteva zile” ar putea afecta domeniul justiţiei.
„Vreau să fac câteva precizări în premieră. Am transmis opinia domnului ministru al Finanţelor, am şi avut o discuţie cu domnul Marcel Boloş pe concluziile pe care noi le-am sintetizat ca urmare a discuţiilor avute în tot acest răstimp cu Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, DNA şi cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi am ajuns împreună cu ministrul Finanţelor la concluzia că aceste propuneri iniţiale ar fi putut să genereze disfuncţionalităţi majore în activitatea întregului sistem de justiţie”, a declarat ministrul.
Gorghiu a spus că „va exista o analiză nuanţată în ceea ce priveşte măsurile care se vor lua” şi a precizat că la nivelul instanţelor judecătoreşti sunt vacante 1.127 de posturi de judecători din totalul de 5.065 de posturi, iar la nivelul parchetelor din România sunt vacante 903 posturi de procurori dintr-un total de 3.040. La nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecători şi 30% din posturile de procurori.
„Un număr semnificativ de instanţe şi parchete din România funcţionează la momentul acesta cu mai puţin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actuale, care şi aşa sunt subdimensionate. (…) Dacă noi am renunţa la aceste posturi vacante, încărcătura pe fiecare instanţă, pe fiecare parchet, ar fi una mult mai mare şi consecinţele le puteţi imagina fără să facem foarte multe dezbateri: un termen mult mai mare în care se poate identifica o soluţie în dosar, foarte multe dosare prescrise fie în faza de urmărire penală fie în faza de judecată, nemulţumiri pe bandă rulantă din partea cetăţenilor, închiderea unor parchete sau judecătorii, care ar însemna îngrădirea accesului liber la justiţie”, a declarat Gorghiu.
Ministrul a spus că are „înţelegere” de la Finanţe să se facă ajustările „nuanţat” şi nu printr-o „abordare nefirească la nivelul pauşal”.
Alina Gorghiu este prezentă la Arad, vineri, unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai instanţelor, ai parchetelor, ai Serviciului de Probaţiune şi ai Baroului Arad.
Ministrul Gorghiu arată astfel că susține revendicările formulate la începutul lunii de Parchetul General și de Consiliul Superior al Magistraturii, ambele instituții cerând ca posturile vacante din justiție să nu fie tăiate, pentru că asta ar duce la desființarea practic de parchete și instanțe. Mai multe detalii aici și aici.