Reciclarea bateriilor pentru mașini electrice va deveni o afacere profitabilă înainte de 2035 – studiu

Un studiu realizat de universitatea RWTH Aachen și compania de consultanță PwC arată că investițiile în reciclarea bateriilor pentru mașini electrice vor deveni profitabile înainte de 2035.
Robert Stan - mie, 16 aug. 2023, 11:18
Reciclarea bateriilor pentru mașini electrice va deveni o afacere profitabilă înainte de 2035 - studiu

Studiul Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) din Aachen și PricewaterhouseCoopers (PwC) arată că reciclarea bateriilor este considerată afacerea viitorului, însă puțini pot estima corect când va deveni profitabilă o investiție în acest domeniu.

Autorii studiului notează însă că dezvoltarea sectorului de reciclare a bateriilor în UE va costa aproximativ nouă miliarde de euro până în 2035. Dar va merita, pentru că aceasta va fi „o afacere profitabilă și durabilă înainte de 2035. (…) Materialul reciclat ar putea reprezenta până la 30% din litiul, nichelul și cobaltul necesare pentru producția de celule de baterie în 2035”. Cel puțin asta susține, conform agenției germane dpa, Jörn Neuhausen, expert PwC.

În același timp, Achim Kampker, profesor la universitatea RWTH Aachen, este de părere că în următorii ani va exista o problemă de supracapacitate în uzinele de reciclare, însă din 2030 lucrurile s-ar putea schimba radical pentru că în acea perioadă este estimat finalul duratei de viață pentru multe dintre mașinile electrice aflate deja pe șosele. Din acel punct piața de reciclare va lucra la capacitate maximă.

Potrivit studiului RWTH și PwC acest lucru va necesita investiții de peste 2,2 miliarde de euro pentru procesarea anuală a aproximativ 570.000 de tone de material pentru baterii. În plus, „pentru a putea procesa toate materialele reciclabile din 2035, participanții de pe piață vor trebui să cheltuiască încă șapte miliarde de euro pentru dezvoltarea capacitățile de reciclare”, consideră Kampker.

Investițiile necesare mari și actuala structură a lanțului valoric vor coagula inițial întreaga activitate în jurul unor mari companii cu resurse suficiente, însă combinația dintre volumul mare de material și costurile scăzute de reciclare vor crea un mediu de piață ideal pentru cei care își propun investiții în sector. „Reciclarea bateriilor va fi o afacere profitabilă și durabilă în Europa înainte de 2035”, declară expertul PwC Jörn Neuhausen.

Rămasă în urma principalilor săi competitori în acest domeniu, Europa trebuie să grăbească atât acordarea unor subvenții pentru dezvoltarea de unități de reciclare, cât și un cadru legal.

Coreea de Sud și China au făcut încă din 2013 primele demersuri pentru a reglementa și susține reciclarea bateriilor pentru mașini electrice, iar SUA a inclus acest sector industrial în deja celebra IRA (Inflation Reduction Act), acordând subvenții importante.

IRA include o clauză care califică automat materialele bateriilor pentru vehicule electrice reciclate în SUA drept produse americane, indiferent de originea lor. Acest lucru califică producătorii de automobile din SUA care folosesc materiale reciclate pentru baterii pentru stimulentele financiare generoase.

În acest context, după discuții cu mai mulți experți din industria bateriilor, agenția de presă Reuters a ajuns la concluzia că piața globală a reciclării bateriilor este estimată să crească de la 11 miliarde de dolari în 2022 la 18 miliarde de dolari până în 2028.

Mai mult chiar, conform lui Thomas Becker, director pentru sustenabilitate în grupul BMW, mineralele care pot fi extrase din bateriile reciclate – în special litiu, cobalt și nichel – valorează acum, în medie, între 1.000 de euro (1.123 de dolari) și 2.000 de euro per mașină. În condițiile așteptatei penurii de materii prime pentru baterii, generată de o cerere mai mare decât oferta, reciclarea poate fi o afacere cât se poate de profitabilă.

Conform Reuters, care citează datele PitchBook, la nivel global, există cel puțin 80 de companii implicate în reciclarea bateriilor pentru vehicule electrice, iar peste 50 de startup-uri născute doar în ultimii șase ani atrag cel puțin 2,7 miliarde de dolari de la investitori privați, inclusiv producători de automobile, de baterii sau giganți din minerit precum Glencore.

În prezent, majoritatea companiilor implicate deja în reciclare caută să își eficientizeze procesul de aprovizionare cu baterii și, mai important, să crească gradul de recuperare a materiilor prime existente în acestea. În acest context, unul dintre directorii companiei americane Ecobat, Thea Soule, notează că aproximativ 70% din litiul din celulele bateriilor este disponibil pentru reciclare, iar în cele din urmă, gradul de reutilizare ar putea ajunge foarte aproape de 90% sau chiar 100%.

Citește și:
– Europa are 322 de uzine producătoare de vehicule, motoare și baterii, cu 21 mai multe decât în 2021 – raport ACEA
– Peste 27,7 milioane de mașini electrice circulă pe șoselele lumii. Tesla și BYD, lideri ai înmatriculărilor

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...