Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, el a spus că acest proiect va transforma Dunărea de Jos într-una dintre cele mai atractive și mai eficiente zone ale Europei.
„Un loc aparte, dar pe care îl considerăm esențial pentru dezvoltarea nu numai a Bucureștiului, dar și a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul București-Dunăre, materializând astfel axa București-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucureștiul poate și trebuie să fie conectat cu celelalte capitale și mari centre urbane europene. Prin și pe Dunăre putem pune bazele unei reale rețele europene de cai navigabile cu acces direct la portul maritim Constanța, asigurând astfel închiderea lanțului logistic multimodal european. Canalul București-Dunăre poate reprezenta prima implementare de soluție multimodală de transport în regiunea de sud a Dunării”, a opinat primarul general.
Referindu-se la strategia UE pentru regiunea Dunării, el a precizat că aceasta e „salvatoare și vitală”, având în vedere problemele complexe existente mai ales în zona Dunării de Jos.
„Această zonă și-a căpătat, în mod regretabil aș spune eu, numele de zona periferică a Europei, situație accentuată de percepția actuală de bariera naturală dată de Dunăre. Dunărea este o punte, și nu o barieră. Dunărea este cea care ne leagă, și nu cea ce ne separă. Trebuie să trecem însă de la declarații la fapte, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte comune la nordul și la sudul Dunării, de inițiere a unor axe de dezvoltare paralele cu traseul Dunării și în imediata vecinătate a acestuia. Numai astfel îmi permit să cred că decalajele economice și sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunăre din Germania și până la Marea Neagră pot fi reduse și, într-un viitor comun european, eliminate”, a declarat Oprescu.
La rândul său, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, a declarat prin intermediul unui mesaj video că perioada 2014-2020 e hotărâtoare pentru succesul implementării strategiei europene pentru regiunea Dunării.
„În urmă cu mai puțin de o lună a avut loc la București cea de-a doua conferință anuală pentru strategia Dunării, unde peste o mie de participanți și politicieni de rang înalt au discutat situația actuală, precum și strategia cu privire la problemele viitoare în macroregiune. Cu toții au fost de acord că suntem în faza de implementare a strategiei, dar că perioada 2014 — 2020 e hotărâtoare, decisivă pentru a da noi impulsuri acestei strategii. Avem nevoie și de proiecte de investiții comune care pot fi finanțate prin programe structurale, de aceea am solicitat statelor membre să pună la dispoziție cel puțin 5% din mijloacele financiare disponibile pentru măsuri integrate de dezvoltare durabilă urbană”, a menționat Johannes Hahn.
La eveniment au fost prezenți, printre alții, primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, care este președintele Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, Milan Ftáčnik, primarul orașului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul strategiei Dunării, Axa Prioritară 10, precum și alți oficiali europeni.