Din probele administrate în acest dosar a reieşit un prejudiciu total de 17.205.091,34 de lei cauzat Complexului Caraiman.
Procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor:
* Iuliana – Livia Gomes, la data faptelor director executiv al Complexului Multifuncţional Caraiman, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave (două infracţiuni), fals intelectual şi complicitate la fals intelectual (11 infracţiuni);
* Monica Ghiţă, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii Publice, Relaţii cu Mass Media, Secretariat, respectiv şef Serviciu Achiziţii Publice – Investiţii, Urmărire Contracte din cadrul Complexului, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave (două infracţiuni) şi fals intelectual (11 infracţiuni);
* Laura Nicoleta Apostol, la data faptelor şi în prezent consilier superior în cadrul complexului, pentru şase infracţiuni de fals intelectual;
* Constantin Mărăşescu, la data faptelor şi în prezent consilier juridic în cadrul complexului, pentru fals intelectual (patru infracţiuni) şi complicitate la fals intelectual (două infracţiuni);
* administrator în drept al S.C. Minimed Solutions S.R.L. şi administrator în fapt al S.C. Alias Prime S.R.L. pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave (două infracţiuni), fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii (două infracţiuni), spălare a banilor în formă continuată şi spălare a banilor;
* S.C. Minimed Solutions S.R.L. pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave (două infracţiuni) şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată;
* S.C. Alias Prime S.R.L., pentru spălare a banilor.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2019 – 2020, Iuliana Livia Gomes, beneficiind de ajutorul Monicăi Ghiţă, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a două proceduri de achiziţii publice, în urma cărora contractele ar fi fost câştigate în mod nelegal de către S.C. Minimed Solutions S.R.L. şi administratorul acesteia.
Complexul Multifuncţional Caraiman este o instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1 şi finanţată de la bugetul local.
Cele două contracte ce ar fi fost atribuite în mod nelegal priveau „Sistemul integrat de telemedicină” (achiziţia de holtere EKG 12 canale, EKG 3 canale, achiziţia de software dispecerat ambulanţă), respectiv „Extinderea Sistemului integrat de telemedicină” (achiziţia a 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum şi a două servere), menţionează anchetatorii.
Potrivit acestora, întreaga procedură de achiziţie publică pentru primul contract a fost fraudată, deoarece documentaţia tehnică ar fi fost întocmită cu participarea indirectă a viitorului câştigător, acesta furnizând specificaţiile tehnice care aveau caractere ce restricţionau concurenţa şi care ar fi fost folosite, iniţial, în întocmirea referatului de necesitate, iar, ulterior, preluate în documentaţia de atribuire şi în contractul de achiziţii publice sub formă de anexe.
Conform DNA, pentru a se stabili valoarea estimată a acestei achiziţii publice ar fi fost mimată o procedură de consultare a pieţei la care unic ofertant de preţ ar fi fost SC Alias Prime SRL, al cărei administrator în fapt ar fi tot inculpatul persoană fizică, aceasta fiind folosită ca societate paravan de către acelaşi afacerist, administrator al SC Minimed Solutions SRL.
Prin al doilea contract – „Extinderea Sistemului integrat de telemedicină”, Complexul Multifuncţional Caraiman ar fi trebuit să achiziţioneze 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum şi două servere, sub pretextul răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu SARS-CoV-2, în ciuda faptului că nu exista o documentaţie medicală atestată de specialişti care să indice faptul că aceste holtere pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu acest virus, aşa cum în mod fals s-ar fi precizat în referatul de necesitate.
DNA mai susţine că pentru a favoriza din nou SC Minimed Solutions SRL, Complexul Multifuncţional Caraiman, prin directorul său executiv, ar fi iniţiat o procedură de negociere cu nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea achiziţiilor publice şi ar fi organizat o procedură de „negociere fără publicare prealabilă”, „fulger” (finalizată în termen de 7 zile de la declanşarea procedurii de licitaţie).
„În plus, conform ofertei SC Minimed Solutions SRL şi a contractului încheiat la data de 27 martie 2020 cu Complexul Multifuncţional Caraiman, operatorul economic ar fi ofertat şi-ar fi obligat la un grafic de livrare a celor 2.700 de holtere pe o perioadă de 6 luni, un termen care depăşeşte cu mult sensul cuvântului „urgenţă”.
De asemenea, conform procurorilor, după ce presa a mediatizat, la data de 2 iunie 2020, în sens negativ această achiziţie, Complexul Multifuncţional Caraiman a decis, la 19 iunie 2020, rezilierea contractului încheiat cu SC Minimed Solutions SRL pentru diferenţa de 1.700 de holtere ce urmau a mai fi livrate.
„La comiterea faptelor, inculpata Iuliana Livia Gomes ar fi beneficiat şi de ajutorul inculpaţilor Monica Ghiţă, Laura Nicoleta Apostol şi Constantin Mărăşescu, care ar fi întocmit referatele de necesitate, caracteristicile tehnice ale Sistemului Integrat Telemedicină, caietele de sarcini, Strategia de contractare, Planul anual al achiziţiilor, diferite rapoarte şi procese verbale”, se notează în rechizitoriu.
Totodată, spun procurorii, în perioada 22 noiembrie 2019 – 18 decembrie 2019, administratorul S.C. Minimed Solutions S.R.L., pentru a disimula sumele de bani primite în cadrul contractului menţionat anterior, ar fi schimbat în euro suma de 196.300 lei aflată în contul societăţii şi şi-ar fi achiziţionat un autoturism marca Mercedes Benz GLC. Ulterior acestei achiziţii, administratorul ar fi vândut autoturismul către SC Alias Prime SRL, societate pe care o administra în fapt tot el.
„La data de 23 octombrie 2020, acelaşi inculpat ar fi transferat din contul de trezorerie al inculpatei SC Minimed Solutions SRL suma de 5.000.000 lei în contul curent al societăţii, iar la data de 26 octombrie 2020 ar fi transferat suma de 3.000.000 lei în contul său personal cu titlul de dividende”, mai arată anchetatorii, care adaugă că, ulterior, la data de 29 octombrie 2020, persoana ar fi achiziţionat contra sumei de 2.437.300 de lei un imobil în Sectorul 1, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor câştigaţi în urma încheierii celor două contracte.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti şi cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.