S&P se alătură Moody’s în retrogradarea băncilor americane, din cauza „climatului dificil”

La două săptămâni după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a zguduit pieţele financiare reducând ratingurile a zece bănci americane, rivala S&P Global Ratings a revizuit luni în scădere calificativele şi perspectivele atribuite mai multor creditori din SUA, citând "climatul dificil" cu care se confruntă sistemul bancar american, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 22 aug. 2023, 11:36
S&P se alătură Moody's în retrogradarea băncilor americane, din cauza

S&P a revizuit cu o treaptă ratingurile KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp şi Associated Banc-Corp, din cauza impactului majorării dobânzilor şi a modificărilor depozitelor în industria bancară.

De asemenea, S&P a revizuit la negativă perspectiva atribuită River City Bank şi S&T Bank.

Mulţi deţinători de depozite „şi-au mutat banii în conturi purtătoare de dobânzi mai ridicate, sporind costurile de finanţare ale băncilor. Declinul depozitelor a afectat lichiditatea multor bănci, în timp ce valoarea valorilor mobiliare a scăzut”, se arată în comunicatul S&P.

Indicele KBW Bank al marilor bănci americane a scăzut cu aproape 7% după ce Moody’s a redus ratingurile şi se îndreaptă spre cea mai slabă performanţă lunară din martie, când sistemul bancar american a fost afectat de colapsul a trei bănci regionale.

În urma majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată, băncile se confruntă cu dificultăţi, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi, avertizează analiştii, dacă Fed menţine ratele ridicate mai mult timp decât s-a estimat anterior, erodând şi mai mult valoarea împrumuturilor pentru cei care au nevoie de refinanţare.

În 1 şi 2 august, pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară („AAA”), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.

În prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.

Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.

Te-ar mai putea interesa și
Criza demografică se accentuează în Japonia. Numărul de persoane vârstnice a ajuns la un nou record
Criza demografică se accentuează în Japonia. Numărul de persoane vârstnice a ajuns la un nou record
Aproximativ 36,25 milioane de japonezi au vârsta de 65 de ani sau peste, ceea ce reprezintă 29,3% din totalul populaţiei şi un nou procent record, relevă datele publicate de Ministerul......
Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a fost de aproape 3,3 miliarde de lei, în primele ...
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie în România
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie ...
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile ...
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii şi-au petrecut vacanţele de vară din acest an în principal în ţările mediteraneene, cu Grecia, Spania şi ...