CAN Europe: Acord slab și lipsit de echitate la Conferința ONU privind schimbările climatice

După aproape două săptămâni de negocieri, Conferința ONU privind schimbările climatice de la Durban, Africa de Sud, s-a încheiat ieri cu un acord slab, lipsit de ambiție și echitate, se arată într-un comunicat remis de Rețeaua de Acțiune pentru Climă Europa (CAN Europe), a cărei membru este şi Fundaţia TERRA Mileniul III.
cristina.dinu - mar, 13 dec. 2011, 07:38

CAN Europe spune că, deși s-a stabilit o prelungire a angajamentului de reducere a emisiilor în baza protocolului de la Kyoto (ce va expira în ultima zi din 2012), patru dintre marii poluatori ai lumii – Japonia, Canada, Rusia și SUA – nu vor lua parte la acord. Acest lucru înseamnă o portiță de scăpare pentru statele care au refuzat să ia măsuri reale și o reducere a emisiilor mult mai mică decât cea necesară, stabilită în urma cercetărilor.

Aproximativ 190 de state au căzut de acord în privința a patru obiective: o prelungire a angajamentului luat în baza Protocolului de la Kyoto, un plan de lucru pentru anul viitor, un plan de gestionare al aşa-numitului Green Climate Fund (fond de care beneficiază ţările în curs de dezvoltare şi la care contribuie statele dezvoltate, polutatorii istorici, printre care si România) și o dispoziție prin care toate statele participante vor semna anul viitor un acord care să le oblige să reducă emisiile.

A doua perioadă de angajament sub Protocolul de la Kyoto va dura fie 5, fie 8 ani, decizia urmând să fie luată până la sfârşitul anului 2012.

Organizaţiile pentru protecţia mediului spun că concluziile negocierilor de la Durban omit însă prevederile inițiale ale Planului de Acțiune Bali (PAB), prin care se urmărea reducerea emisiilor în statele cu economii emergente (precum Brazilia, India şi China), transferul de tehnologii, sprijin financiar și adaptare la efectele schimbărilor climatice.

„Cu toate că discuțile asupra PAB nu au fost finalizate, a fost inițiat un proces similar, Platfortma Durban, ce va fi finalizat în anul 2015 și ar putea avea efecte abia în 2020.

Lipsa unor decizii clare și drastice nu face decât să amâne măsurile urgente de combatere a schimbărilor climatice. Potrivit economistului Faith Biriol, director al Agenției Internaționale de Energie, cu cât vom amâna aceste măsuri, cu atât vom plăti mai mult. Biriol a estimat că pentru fiecare dolar amânat în investiția de tehnologii curate vom fi nevoiți să plătim pe viitor o compensație de 4.30 dolari din cauza creșterii emisiilor”, mai transmite CAN Europe.

”Dacă omenirea vrea să aibă 3 din 4 șanse să limiteze creșterea temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius, emisiile nu pot depăși 1000 giga tone între anul 2000 și 2050. Până în prezent, o treime din această cantitate a fost deja emisă, în prima decadă a acestui secol. Dacă se știe ce cantitate mai avem la dispoziție pentru următorii 40 de ani, de ce este atât de greu să găsim o modalitate echitabilă de distribuție luând în calcul emisiile istorice?”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...