Cât costă ziua de spitalizare: stat versus privat

Doar costul cazării, mesei şi asistenţei medicale oferite pacientului într-o zi de spitalizare într-un spital privat din Bucureşti e apropiat şi în anumite cazuri depăşeşte costul total al zilei de spitalizare dintr-un spital de urgenţă de prim rang din România, cost care acoperă şi medicamentele, investigaţiile, operaţiile efectuate pacientului în spital, reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET.
Cristina Şomănescu - joi, 12 dec. 2013, 22:02
Cât costă ziua de spitalizare: stat versus privat

O zi de spitalizare în regim de spitalizare continuă într-un spital public de urgenţă de prim rang din România depăşeşte, în medie, 380 de lei. În aceşti bani intră de la cazare, masă şi asistenţă medicală, până la medicamentele, operaţiile, investigaţiile făcute în spital. La spitalele private acesta este doar costul unei zile de cazare, cu masă şi asistenţă medicală.

La stat, pacienţii asiguraţi la Sănătate nu plătesc acest tarif, pentru că teoretic e acoperit de asigurarea obligatorie la Sănătate, însă pacienţii neasiguraţi sau cei care nu pot face dovada asigurării în SIUI sunt nevoiţi să-l achite pentru fiecare zi de spitalizare.

Cum se calculează la stat ziua de spitalizare

Cazarea, masa şi asistenţa medicală oferită pacientului de către personalul medical într-o zi de spitalizare sunt cuprinse într-un indicator numit cost hotelier al zilei de spitalizare. Acest tarif hotelier al zilei de spitalizare nu acoperă cheltuielile cu investigaţiile, cu intervenţiile efectuate în spital, cu materialele medicale folosite în timpul spitalizării şi nici medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizării.

Costul total al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare decât costul hotelier, pentru că acoperă toate cheltuielile enumerate mai sus (medicamente, investigaţii, operaţii, etc).

Fiecare spital public îşi calculează ca medie acest cost total al unei zile de spitalizare. Indicatorul – costul mediu al zilei de spitalizare – se calculează la nivel de spital, dar şi la nivel de secţie dintr-un spital.

Tariful mediu al unei zile de spitalizare la secţia X dintr-un spital este format din costul hotelier şi din media aritmetică a cheltuielilor cu medicamentele, investigaţiile, materialele sanitare şi procedurile efectuate în luna de referinţă.

Iată, în continuare, ce tarife percep câteva spitale mari din România pacienţilor care nu fac dovada asigurării la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (ori pentru că sunt neasiguraţi, ori pentru că angajatorul nu le-a virat CASS la Fisc).

Notă: în acest material vom face referire la costurile zilei de spitalizare în regim de spitalizare continuă, adică spitalizare care durează cel puţin 24 de ore.

În 2011, în mandatul ministrului Cseke Attila, spitalele din România au fost clasificate în cinci clase de competenţă.
Spitalul Militar Central din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi – incluse în analiza ECONOMICA.NET – au fost clasificate de Ministerul Sănătăţii în prima, cea mai înaltă clasă de competenţă.

Cât te costă ziua de spitalizare la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Pacienţii care nu fac dovada asigurării la Sănătate plătesc, în total, pentru o zi de spitalizare în Spitalul Militar, în medie, 383 de lei, ne-au spus oficialii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Această valoare reprezintă costul mediu pe zi de spitalizare continuă la nivel de spital.

Din aceşti bani, 57 de lei reprezintă cazarea, masa şi asistenţa medicală, oferite pacientului într-o rezervă standard a spitalului (e vorba despre costul hotelier pe zi de spitalizare continuă).
Pacienţii care vor să fie cazaţi într-o rezervă cu grad sporit de confort vor plăti doar pentru cazare, masă şi asistenţa medicală oferită într-o zi de spitalizare 94 de lei.

Cele mai mari costuri totale ale unei zile de spitalizare la Spitalul Miliar se percep la secţiile de Ortopedie şi traumatologie, de Chirurgie plastică şi reparatorie, arşi, precum şi de Oncologie şi hematologie. Aceste secţii au cele mai mari costuri medii pe zi de spitalizare continuă, pe care le puteţi consulta în tabelul de mai jos.

Cât plăteşte pacientul neasigurat pentru o zi de spitalizare la Spitalul de Urgenţă Militar Central, cu toate cheltuielile incluse (valori medii) Secţii spital
925 de lei Ortopedie şi traumatologie
801 de lei Chirurgie plastică şi reparatorie, arşi
781 de lei Oncologie şi hematologie
544 de lei Chirurgie generală 2
444 de lei

Chirurgie toracică

Valorile prezentate mai sus au fost comunicate de oficialii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” la solicitarea ECONOMICA.NET.

Cât te costă o zi de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

Pacienţii care nu fac dovada asigurării la Sănătate vor plăti, în total, 451 de lei, în medie, pentru o zi de spitalizare continuă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, au comunicat pentru ECONOMICA.NET oficialii spitalului.

Din aceşti bani, costul hotelier, adică suma plătită de pacient pentru o zi de cazare, masă şi asistenţă medicală în spital, reprezintă 185 de lei. Diferenţa până la 451 de lei acoperă cheltuielile cu investigaţiile, cu intervenţiile, cu materialele medicale folosite în timpul spitalizării şi cu medicamentele administrate pacientului.

Pacienţii neasiguraţi internaţi într-una dintre secţiile ATI, Terapie Intensivă Coronarieni, Ortopedie Traumatologie, Endocrinologie, Neurologie plătesc cel mai mult pentru o zi de spitalizare (în regim de spitalizare continuă). Iată, defalcat, costurile totale pentru o zi de spitalizare în aceste secţii, în tabelul de mai jos.

Cât plăteşte în total pacientul neasigurat pentru o zi de spitalizare continuă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara (valorii medii) Secţii spital

617 lei

ATI

597 lei

Terapie Intensivă Coronarieni

516 lei

Ortopedie Traumatologie

510 lei

Endocrinologie

497 lei

Neurologie

Valorile prezentate mai sus au fost comunicate de oficialii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara pentru ECONOMICA.NET.

Cât costă ziua de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi

În medie, tariful total plătit de pacienţii neasiguraţi pentru o zi de spitalizare în regim de spitalizare continuă este de 410 lei la nivelul întregului spital. Din cei 410 lei plătiţi de pacienţii neasiguraţi la Sănătate, sub 24 de lei reprezintă costul cazării, mesei şi asistenţei medicale primite într-o zi de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi.

Iată, defalcat, costurile totale suportate de pacienţii neasiguraţi la fiecare dintre cele mai costisitoare secţii ale spitalului.

Cât plăteşte pacientul neasigurat pentru o zi de spitalizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi Secţii spital
610 lei Chirurgie plastică
511 lei Ortopedie
507 lei Chirurgie vasculară
487 lei Chirurgie 1
458 lei Chirurgie 2

 

Cât plăteşti la un spital privat pentru o zi de spitalizare

Oficialii spitalului Medicover şi cei ai spitalului Băneasa care au răspuns solicitării ECONOMICA.NET ne-au comunicat doar costul hotelier al zilei de spitalizare, adică tarifele care acoperă o zi de cazare, masă şi asistenţă medicală. Niciunul dintre cele două spitale nu ne-a spus cât costă o zi de spitalizare, să-i spunem „all-inclusive”, după modelul costurilor comunicate mai sus de spitalele de stat.

Iată, comparativ, cât plătesc pacienţii neasiguraţi pentru o zi de spitalizare într-un spital public de urgenţă de prim rang versus într-un spital privat din Bucureşti

Spitale Cât plăteşte în total pacientul neasigurat pentru o zi de spitalizare la un spital public de prim rang şi la un spital privat (acesta este costul mediu pe zi de spitalizare în regim de spitalizare continuă, care include costul hotelier din coloana următoare) Cât plăteşte pacientul neasigurat doar pentru masă, cazare şi asistenţă medicală într-o zi de spitalizare
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti (public, de categoria I) 383 lei

94 de lei, pentru o rezervă cu confort sporit

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi (public, de categoria I) 410 lei 24 de lei
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara (public, de categoria I) 451 lei

185 de lei

Spitalul Medicover (privat)

 –

375 de lei
Spitalul Băneasa al reţelei private de sănătate Regina Maria

 – 

450 de lei

Sursă tabel: date comunicate pentru Economica.net de către oficialii spitalelor.

Te-ar mai putea interesa și
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
O variantă de echipă sprijinită de General Motors pentru a intra în Formula 1 drept cea de-a 11-a echipă în sezonul competiţional 2026 este foarte probabil să reuşească după ce a fost......
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
60.000 de tone de ciocolată procesează anual România în acest moment, în creștere față de anii trecuți. Dar experții ...
EXCLUSIV Finanțele, despre posibilitatea ca România să piardă miliardele din fonduri europene: S-a apreciat că măsurile nu sunt suficiente. Creșteri de taxe și impozite, la orizont
EXCLUSIV Finanțele, despre posibilitatea ca România să piardă miliardele din fonduri europene: S-a apreciat că măsurile ...
Economica scria recent, în exclusivitate, că România va pierde miliardele din fonduri europene, dacă nu va aplica măsuri ...
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Judecătorul în procesul lui Donald Trump de la New York în legătură cu o plată făcută actriţei de filme porno Stormy ...