Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 50% din media Uniunii Europene, în creştere faţă de 48% în 2011. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 47% din media UE, similar cu nivelul înregistrat 2011.
Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (263%) faţă de media din UE. Urmează Austria, Irlanda, Olanda, Suedia, Danemarca, Germania şi Belgia unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 20 – 30% mai mare faţă de media din UE, în timp ce în Finlanda PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15% peste media din UE, iar în Marea Britanie, Franţa şi Italia, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu 10% media din UE.
În jurul mediei din UE se situează Spania şi Ciprul, în timp ce în Malta, Slovenia şi Cehia PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 10 – 20% sub media din UE.
Urmează Slovacia, Portugalia, Grecia, Lituania şi Estonia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 20 – 30% sub media din UE, iar în Polonia, Ungaria, Letonia şi Croaţia, PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 30 şi 40% mai mic comparativ cu media din UE. Pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria, care au avut, în 2012, un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu aproximativ 50% faţă de media UE.
La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), România şi Bulgaria au fost, în 2012, sub media din Uniunea Europeană.
Bulgaria ocupă ultimul loc în UE la nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), acesta fiind de 49% din media UE, urmată de România, cu 50%, iar cel mai ridicat nivel al acestui indicator este în Luxemburg – 138%.