„Lipsa forței de muncă calificate este un motor puternic al automatizării în multe țări”, spune Dr. Susanne Bieller, secretarul general al IFR. „De fapt, statisticile din UE spun că trei sferturi dintre toate companiile din UE au probleme în atragerea de lucrători cu competențele necesare.”
Potrivit Federației, dacă au de ales, mulți tineri preferă să lucreze într-o companie care utilizează tehnologia viitorului.
”Dacă există un robot care operează pe linia de producție, angajatorul poate să anunțe un loc de muncă potențialilor angajați ca fiind unul care implică controlul unui robot. Acest lucru adesea schimbă radical situația. Deoarece robotul preia activitățile considerate plictisitoare, murdare, periculoase și dificile, utilizarea lor devine și mai atractivă. Angajații au mai mult timp să se dezvolte în vederea ocupării unor locuri de muncă mai interesante”, precizează sursa citată.
Roboții industriali sunt folosiți în întreaga lume pentru a produce aproape orice, de la mașini la medicamente, iar țările care îi implementează în număr mai mare obțin un avantaj competitiv pe piața globală. Între 2012 și 2021, stocul mondial s-a triplat la aproape 3,5 milioane de roboți. În Europa, s-au vândut anul trecut aproape 72.000 de unități, în creștere de 6% față de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate IFR.
La nivel global, anul trecut s-au vândut 531.060 de roboţi industriali, mai mult cu 2% față de 2021, un nivel record. Țările care conduc clasamentul la nivel mondial sunt: China, Japonia, SUA, Republica Coreea și Germania.
În total, instalările de roboți în țările europene, inclusiv în statele care nu sunt membre UE, au atins un total de 84.000 de unități – în creștere cu 3% în 2022, un alt nivel record, notează IFR. Federația arată că piețele în care forța de muncă se găsește cu dificultate vor determina cererea de automatizare în multe țări în anii următori.